16. april 2020.16. apr 2020.
Konferencije za  novinare bez novinara
PREDSTAVNICIMA SEDME SILE ONEMOGUĆENO
PRISUSTVO NA MEDIJSKOM NASTUPU STRUKE

Konferencije za novinare bez novinara

Koronavirus je u Srbiji doveo do toga da se organizuju konferencije
za novinare bez novinara
Posle čitavog niza logičnih pitanja koja su novinari neudvorničkih medija postavljali na konferencijama za novinare predstavnicima medicinske struke, ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u petak, 10. aprila Vlada Srbije je donela odluku da će se one organizovati bez prisustva novinara. Pitanja su se odnosila na činjenicu da u Srbiji još nisu počela masovna testiranja iako su najavljena još 23. marta, zašto predsednik Srbije nije testiran na koronavirus i zašto nije u samoizolaciji s obzirom da je njegov stariji sin oboleo od ovog virusa, kao i zbog čega mora da se pravi predstava za javnost od podele respiratora. Vlada Srbije je, međutim, pronašla drugi razlog za ukidanje prisustva novinara na konferencija za štampu.
- Zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka, kako je saopštila Vlada, redovne konferencije za medije koje se održavaju svakoga dana u 15.00 časova, novinari će postavljati pitanja onlajn - objavila je Vlada Srbije.
Novinari će pitanja lekarima i stručnjacima, kako se navodi, morati da dostavljaju najkasnije do 14.30 časova na i-mejl adresu pressŽgov.rs.
- Učinićemo sve da na konferencijama svi dobiju odgovore na pitanja pristigla do tog vremena - navela je Vlada.
Medijska udruženja i novinari, naravno, nisu zadovoljni ovakvim razvojem situacije.
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Vladu Srbije da ponovo razmotri odluku prema kojoj novinari ubuduće neće moći da prisustvuju konferencijama na kojima lekari i državni zvaničnici odgovaraju na pitanja o epidemiji korona virusa.
Ta organizacija navodi da su redovne konferencije za novinare služile da umire strah građana, a da je ključno omogućiti da novinari direktno postave pitanja i potpitanja stručnjacima i tako dođu do podataka do kojih na drugi način nije moguće doći.
- UNS smatra da Palata Srbija pruža dovoljno prostora da se u nju bezbedno smeste svi novinari i da niko ne bude zdravstveno ugrožen. Ako zbog bilo čega to nije moguće, tražimo od Vlade Srbije da omogući novinarima da pitanja postavljaju iz svojih redakcija putem video-linka ili interneta - dodaje se u saopštenju.
Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.
- Smatramo da ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima. Uvođenje praćenja konferencija preko video linka treba da bude samo još jedan kanal komunikacije, a ne jedini - saopštio je NUNS.
U NUNSu smatraju da slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora.
- Kada je u društvu povećan stepen straha i anksioznosti novinari imaju ključnu ulogu da objektivno informišu građane i građanke o svim merama i da postavljaju pitanja predstavnicima vlasti i struke. Ovim potezom Vlada Srbije nanosi štetu informisanju građana i zbog toga tražimo od nje da odmah prekine sa praksom sužavanja medijskih i novinarskih sloboda - zaključio je NUNS.

Obezbediti novinarima bezbednost
Sindikat novinara Srbije pozivao je Vladu Srbije da omogući novinarskim ekipama da prisustvuju konferencijama Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa i da lekarima i zvaničnicima direktno postavljaju pitanja.
- Vlada Srbije dužna je da novinarima i medijskim radnicima omogući da bezbedno obavljaju svoj posao. Uskraćivanje mogućnosti kolegama da direktno postavljaju pitanja može se tumačiti kao pokušaj izbegavanja “nezgodnih“ pitanja i uvođenje cenzure. Istvoremeno, od novinara se očekuje da svoj posao rade u skladu sa novinarskim kodeksom i javnim interesom a ne da ovakve skupove koriste za ličnu promociju - navedeno je u saopštenju.

N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa