16. april 2020.16. apr 2020.
EU opremila 20 bolnica pre epidemije, nastavlja se partnerstvo sa Srbijom
DRUGI PIŠU: GLAS AMERIKE

EU opremila 20 bolnica pre epidemije, nastavlja se partnerstvo sa Srbijom

Sredstva, koja je EU ranije dala Srbiji, iskorišćena za izgradnju, modernizaciju i opremanje 20 bolnica - uključujući Institut Torlak, laboratorije, institute za javno zdravlje i transfuziološke centre, i obezbedila 252 vozila hitne pomoći od kojih je 122 opremljeno respiratorima
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da bi pomoć EU Srbiji za brorbu protiv korona virusa posmatrao u kontekstu dugogodišnjeg partnerstva EU i Srbije i podsetio da su davanja u zdravstvu u procesu evrointegracija iznosila 450 miliona evra bespovratne pomoći i povoljnih kredita.
Fabrici je za “Danas” rekao da su ta sredstva, koja je EU ranije dala Srbiji, iskorišćena za izgradnju, modernizaciju i opremanje 20 bolnica - uključujući Institut Torlak, laboratorije, institute za javno zdravlje i transfuziološke centre, i obezbedila 252 vozila hitne pomoći od kojih je 122 opremljeno respiratorima.
„Sve to pruža snažan osnov za borbu protiv Kovida 19. Dakle, naš paket hitne pomoći u protekle tri nedelje i budući efekti koji će na Srbiju imati ‘Globalni odgovor’ koji je EU pokrenula 8. aprila samo su deo sveobuhvatnog, dvodecenijskog programa podrške”, naglasio je Fabrici za “Danas”.
On je dodao da je EU na zahtev Srbije najavila inicijalni paket pomoći vredan 93 miliona evra - 15 miliona hitne zdravstvene pomoći, koja se ostvaruje prenamenom sredstava i 78 miliona evra za privredni oporavak i da je kroz “Globalni odgovor” za najavljena pomoć za Zapadni Balkan od 290 miliona evra.
Fabrici je rekao da solidarnost ne treba da se koristi kao “oružje” za dobijanje geopolitičkih poena i da je EU, kada je korona virus bio na vrhuncu u Aziji, isporučila Kini 56 tona medicinskog materijala i da Kina sada uzvraća pomoć. Teško da poveruje da će korona virus promeniti celokupan svetski poredak, kaže, ali su pred svima teške lekcije.
“A kako virus ne zna za granice, multilateralizam će ostati ključ za suzbijanje globalnih izazova. Transparentnost informacija će morati da se postavi na mnogo viši nivo. Postali smo svesni krhkosti naših društava pred nevidljivim virusom, i to će stvoriti veći osećaj poniznosti i odgovornosti u našoj interakciji sa ovim svetom”, rekao je Fabrici.
On je rekao i da Eu Srbiji u procesu pristupanja pomaže da razvije svoje društvo i privredu u svim sferama politike: javnoj upravi, vladavini prava, infrastrukturi, ekonomiji, društvu i životnoj sredini.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa