16. april 2020.16. apr 2020.
Prirodni lekovi protiv stomačnih tegoba
dušin kutak

Prirodni lekovi protiv stomačnih tegoba

Buđenje prirode mnogim ljudima izaziva stomačne tegobe, otežano varenje, nadutost, bolove pre ili posle obroka, malaksalost, umor, neraspoloženje... Želudac je osetljiv organ koji reaguje kao rezonantna kutija i odmah nas nepogrešivo obaveštava o stanju našeg organizma. Medicinski termini gerb ili dispepsija označavaju stanje koje nije za paniku, ali je uvod u mnogo veće probleme koji mogu nastati. Gerb, ili gastroezofagijalni refluks, u našem narodu poznat kao gorušica, nastaje kada hlorovodonična kiselina sa pepsinom podiže želudačni sok i poklopac ka jednjaku koji je u korelaciji sa poklopcem na dvanaestopalačnom crevu, propušta deo sadržaja i pacijentu izaziva osećaj paljenja u ždrelu. Tegobe su veće kod trudnica, ili gojaznih osoba, ali ne treba zaboraviti ni ljude sa dijabetesom, kao i one koji su pod stalnim stresom. Do pogoršanja dolazi usled konzumiranja crnog luka, nane, čokolade, testa, masnih obroka, alkohola... Takođe, trebalo bi izbegavati suhomesnate proizovde, agrume, slatkiše, sladoled, masnu i prženu hranu, paradajz, sokove... Hrana sa visokim sadržajem soli i šećera, voće neposredno nakon obroka, mogu izazvati gasove i naduvanost. Do istih tegoba može doći usled konzumiranja velikih količina mahunarki u cilju smanjivanja telesne težine, ili olakšavanja probave. Skrob, voće, gazirani i suviše topli ili hladni napici, kafa, žvake i mleko na crnoj su listi. Mlečne prerađevine su poželjne – jogurt, ili kiselo mleko sa dodatkom zdravih bakterija poput lactobacilus acidophilus bifido i drugih. Ljudi moraju shvatiti da prvenstveno greše u ishrani i da tu nešto moraju da menjaju, da osluškuju svoj organizam. Homeopatija može da pomogne u terapiji tegoba sa gastrointestinalnim traktom, posebno zbog činjenica da mogu da je koriste i deca i trudnice bez ikakvih bojazni o štetnim posledicama.

30 grama angelike staviti u ½ litre ključale vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno pre obroka. Može da se žvaće i koren, ili sirovi listići angelike. Cimet, komorač, matičnjak, kamilica u jednakim količinama: 2 supene kašike staviti u 1/2 ključale vode, piti nekoliko puta u toku dana, ali ne duže od dve nedelje. Začini koji greju, biber đumbir kardamon ili kim, mogu biti od pomoći.
Potopiti 10 grama celera ili rastavića u ½ litre vode i sačekati da odstoji pola sata. Piti čaj dva puta u toku dana, posle obroka.
Možete koristiti i obloge: 3 kapi bibera i3 kapi komorača staviti u obično suncokretovo ulje i masirati trbuh u smeru kazaljke na satu. Kome ne prija masaža, može da napravi oblogu od istih sastojaka i stavi na stomak dok se toplota ne izgubi, oko 45 minuta.
Čaj od korena lincure može biti izvanredna pomoć kod varenja, mada lincura može da podstakne apetit, pa treba voditi računa ako je osoba gojazna. Koren sladića je jedno od najboljih sredstava za želudačne tegobe. Dobro je piti ga tri puta dnevno po dva decilitra čaja pre jela, ali se savetuje oprez osobama sa povišenim krvnim pritiskom.
Nana koja se uvek koristi kao sredsvo za sve tegobe sa stomakom može da izazove otežavanje otvaranja drugog svinktera epiglotisa ka dvanaestopalačnom crevu i zadržavanje sadržaja u stomaku.
Odlična je bokvica, svež list koji je na našem podneblju svugde dostupan. Možete tri puta dnevno po jedan list bokvice sažvakati svež, ili osušen. Takođe, 2 kašike suvog lišća u 2 decilitra ključale vode piti 4 puta dnevno posle jela. Evo recepta za zagovornike teorije da je najbolje konzumirati biljke u medu: 150 grama sveže bokvice staviti u 1/2 kilograma meda, ostaviti da odstoji 2 nedelje i piti 1 kafenu kašičicu pola sata pre jela;
Sto sočnih listova čuvarkuće u 300 grama meda da odstoji 7 dana. Možete piti 1 kafenu kašičicu pre doručka, 1 kafenu kašičicu posle ručka i pre spavanja.
Podubica, kičica i kantarion: 50-60 grama u 1 litar vode piti u toku dana umesto vode, ne duže od 3 nedelje.
Kopriva, vodopija i ranjenik: 50 grama u litar vode popiti u toku dana, ne duže od jedne nedelje, pauzirati jednu nedelju i tim ritmom tri puta ponoviti.
Savet: Ukoliko želite da se rešite hroničnog problema ili problema koji je u povoju, menjajte nešto od navika koje su dovele do tegobe, bilo da su povezane sa ishranom, konzumiranjem nezdravih namirnica, duvana ili alkohola i jačajte osnovni imunitet. VITAMINSKA BOMBA ZA JAČANjE IMUNITETA: 3 jabuke, 2 šargarepe, 2 manja celera, 2 cvekle, 50 grama đumbira i 2 limuna izrendati i staviti u 1 kg meda. Držati u frižideru i piti 3 kašike dnevno. Deci davati samo jednu kafenu kašičicu dnevno posle glavnog obroka i to deci starijoj od tri godine. 30 grama angelike staviti u ½ litre ključale vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno pre obroka. Može da se žvaće i koren, ili sirovi listići angelike. Cimet, komorač, matičnjak, kamilica u jednakim količinama: 2 supene kašike staviti u 1/2 ključale vode, piti nekoliko puta u toku dana, ali ne duže od dve nedelje. Začini koji greju, biber đumbir kardamon ili kim, mogu biti od pomoći.
Potopiti 10 grama celera ili rastavića u ½ litre vode i sačekati da odstoji pola sata. Piti čaj dva puta u toku dana, posle obroka.
Možete koristiti i obloge: 3 kapi bibera i3 kapi komorača staviti u obično suncokretovo ulje i masirati trbuh u smeru kazaljke na satu. Kome ne prija masaža, može da napravi oblogu od istih sastojaka i stavi na stomak dok se toplota ne izgubi, oko 45 minuta.
Čaj od korena lincure može biti izvanredna pomoć kod varenja, mada lincura može da podstakne apetit, pa treba voditi računa ako je osoba gojazna. Koren sladića je jedno od najboljih sredstava za želudačne tegobe. Dobro je piti ga tri puta dnevno po dva decilitra čaja pre jela, ali se savetuje oprez osobama sa povišenim krvnim pritiskom.
Nana koja se uvek koristi kao sredsvo za sve tegobe sa stomakom može da izazove otežavanje otvaranja drugog svinktera epiglotisa ka dvanaestopalačnom crevu i zadržavanje sadržaja u stomaku.
Odlična je bokvica, svež list koji je na našem podneblju svugde dostupan. Možete tri puta dnevno po jedan list bokvice sažvakati svež, ili osušen. Takođe, 2 kašike suvog lišća u 2 decilitra ključale vode piti 4 puta dnevno posle jela. Evo recepta za zagovornike teorije da je najbolje konzumirati biljke u medu: 150 grama sveže bokvice staviti u 1/2 kilograma meda, ostaviti da odstoji 2 nedelje i piti 1 kafenu kašičicu pola sata pre jela;
Sto sočnih listova čuvarkuće u 300 grama meda da odstoji 7 dana. Možete piti 1 kafenu kašičicu pre doručka, 1 kafenu kašičicu posle ručka i pre spavanja.
Podubica, kičica i kantarion: 50-60 grama u 1 litar vode piti u toku dana umesto vode, ne duže od 3 nedelje.
Kopriva, vodopija i ranjenik: 50 grama u litar vode popiti u toku dana, ne duže od jedne nedelje, pauzirati jednu nedelju i tim ritmom tri puta ponoviti.
Savet: Ukoliko želite da se rešite hroničnog problema ili problema koji je u povoju, menjajte nešto od navika koje su dovele do tegobe, bilo da su povezane sa ishranom, konzumiranjem nezdravih namirnica, duvana ili alkohola i jačajte osnovni imunitet. VITAMINSKA BOMBA ZA JAČANjE IMUNITETA: 3 jabuke, 2 šargarepe, 2 manja celera, 2 cvekle, 50 grama đumbira i 2 limuna izrendati i staviti u 1 kg meda. Držati u frižideru i piti 3 kašike dnevno. Deci davati samo jednu kafenu kašičicu dnevno posle glavnog obroka i to deci starijoj od tri godine.
Dušica Nikolić, farmaceut

Najnoviji broj

2. februar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa