16. april 2020.16. apr 2020.
LISNI MINERI NA JABUCI
Reč stručnjaka

LISNI MINERI NA JABUCI

Lisni mineri su veoma rasprostranjeni u regionima gde se uzgaja jabuka kao voćna vrsta. Poslednjih godina to su ekonomski značajne štetočine koje svake godine registruju svoje prisustvo slabijeg ili jačeg intenziteta
Mineri lista spadaju u grupu opasnih štetočina koji mogu izazvati potpunu defolijaciju voćaka. Svojim štetnim delovanjem, smanjuju asimilacionu površinu sa listova, pa time biljka postaje fiziološki iscrpljena podložna napadu drugih patogena kao i štetnih insekatskih vrsta. Napadnute biljke od strane lisnih minera imaju slabiji porast lastara, kao i njihovo dozrevanje pa takvi lastari tokom zime izmrzavaju što utiče na rodnost za narednu sezonu.
Lisni mineri su veoma rasprostranjeni u regionima gde se uzgaja jabuka kao voćna vrsta. Poslednjih godina to su ekonomski značajne štetočine koje svake godine registruju svoje prisustvo slabijeg ili jačeg intenziteta.
U godinama kada je kalamitet štetočine izrazito visok, naročito minera okruglih mina Leucoptera scitella , može doći do totalne defolijacije lišća na biljkama.
Štete pričinjava gusenica minera koja čitavo razviće obavlja u minama koje pravi u parenhimu lista. Gusenice prave različite mine po obliku i specifične za vrstu, te se po izgledu mina lako determiniše vrsta minera koji pravi štetu. Najštetnija vrsta na jabuci je Leucoptera scitella, miner okruglih mina.
Štetnost od lisnih minera je značajna u godinama masovne pojave jer plodovi ostaju sitni, i šteta se provlači i za narednu sezonu te su u fazi cvetanja cvetni pupoljci sitni i slabiji je protok sokova kroz njih.
Drugi mineri koji su prisutni na jabuci su: Lithocolletis corilifolliela, miner belih mina i Lithcolletis blancardella, miner mramornih mina.
Zbog šteta koje su značajne u proizvodnji jabuka suzbijanje se nameće kao obavezna mera tokom vegetacije, i veoma je otežano zbog načina života same štetočine.
Praćenjem ovih štetnih insekata putem feromonskih klopki pruža mogućnost da se detekcijom potvrde vrste prisutnih insekata-minera i preporuče adekvatne mere kada je zaštita u pitanju.
Okrugle mine-oštećenja od Leucoptera scitella.
PSSS Šabac, dipl.ing. Slavica Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa