Info

30. april 2020.30. apr 2020.
Mali Zvornik

Reforma poreza na imovinu

Počinje realizacija projekata koji će biti plaćeni novcem dobijenim iz nagradnog fonda Vlade Švajcarske
Švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ i opština Mali Zvornik usaglasili su sve detalje oko trošenja novca dobijenog kroz takmičenje za najbolju opštinu u oblasti naplate poreza na imovinu. Iznos od 400.000 franaka biće potrošen na proširenje smeštajnih kapaciteta predškolskog objekta i obezbeđivanje prostora za kancelariju mesne zajednice u Donjem naselju, zatim nadogradnju učionice u predškolskom objektu „Crvenkapa“ u mesnoj zajednici Centar, izgradiće se i sedam novih dečijih igrališta, a deo novca ići će i na označavanje imena ulica, naselja i numerisanje kućnih brojeva.
„Sada nam je svima prioritet sačuvati zdravlje, ali kada se sve ovo završi želeli smo da mi i Mali Zvornik budemo spremni i odmah krećemo u realizaciju ovih projekata. Trenutno se radi priprema tehničke dokumentacije, i po planu bi sve trebalo da bude završeno iduće godine“, rekao je Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.
Opština Mali Zvornik bila je najbolja u prikupljanju poreza na imovinu i ažuriranju baze podataka o nekretninama, u konkurenciji od 44 opštine iz cele Srbije. Projekti koji će biti realizovani izabrani su u dogovoru sa građanima ove opštine.
„Porez na imovinu je najznačajniji sopstveni prihod opštine, i u proseku čini preko 50 odsto udela u svim prihodima koje naplaćuje opština. Novac naplaćen od poreza na imovinu ostaje u budžetu opštine, i njegova osnovna namena je finansiranje lokalnih potreba stanovništva, kao što su komunalno uređenje, škole, vrtići, lokalni putevi“, kaže Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.
Program Švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“ sprovodio se zajednički sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština. Osim Malog Zvornika, koji je dobio prvu nagradu, novac su dobili i Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor, u ukupnom iznosu od milion švajcarskih franaka.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa