7. maj 2020.7. maj 2020.
Dušin kutak
FARMACEUT DUŠICA NIKOLIĆ: VELIČANSTVENI MOZAK ILI KAKO SAVLADATI STRES

Dušin kutak

Možda ova situacija, iznenadna opasnost od bolesti i nametnuta zabrana kretanja, može biti povod da se zamislimo i napravimo promenu u svom životu. Najpre se promeni opiremo, ali prijaće nam ako naučimo mozak novim veštinama i sadržajima. Trebalo bi da koristimo svoj mozak da on ne bi koristio nas
Aristotel je govorio da je svrha mozga samo da hladi krv, a ne da učestvuje u misaonom procesu, a Vil Kapi dodao je ovo istina samo za neke ljude. U mozgu postoji blizu sto milijardi nervnih ćelija koje formiraju bilion i bilijardu veza i sinapsi. Od mnogih čuda prirode, složićete se da ovo jedno od najveličanstvenijih. Mnogi su zadivljeni mozgom, koji su nekada zvali Svemir od kilogram i trista. Tumačeći svet oko nas, on ga stvara i oblikuje po svačijoj meri. Sve što se oseti, dodirne, čuje, okusi, pomiriše, skladišti se u karticu memorije i čini spoznaju o svetu u kom smo - skrojenom po našoj meri. Svakom je dato na raspolaganje hiljade i hiljade informacija koje se obrađuju i čine naš svet kakvim ga spoznajemo i u kome se snalazimo. Neko sa većim, drugi sa manjim uspehom.
Kada su me zamolili da nešto napišem o tome kako da se snađemo u ovim teškim vremenima, suočeni sa opasnošću i strahom od bolesti i smrti, prvo mi je palo na pamet da pišem o mogućnostima koje su nam date, o briljantnom kompjuteru koji ima svako od nas. Govori se da čovek koristi samo 10% kapaciteta koji poseduje. Mišljenja sam da to nije potpuno tačno, jer neuronske mreže u mozgu zdravog čoveka neprekidno rade punom parom.
Da bi naš život postao poletniji i srećniji, potrebno je najpre da želimo da izađemo iz stanja letargije u koju smo „uplovili“ zahvaljujući monotonoj svakodnevici. Možda ova situacija, iznenadna opasnost od bolesti i nametnuta zabrana kretanja, može biti povod da se zamislimo i napravimo promenu u svom životu. Najpre se promeni opiremo, ali prijaće nam ako naučimo mozak novim veštinama i sadržajima.
I ovde priroda može biti od pomoći da budemo opušteniji i snažniji, jer smo dužni da održavamo naše telo i mozak u dobrom stanju. Njima je potrebna nega, popravka i pravilno održavanje.

Boja prirode oko nas
Najpre bi trebalo rešiti problem nesanice koja je posledica stalnog pritiska koju nam je donelo mnoštvo kontradiktornih informacija u vezi sa ovim virusom. Počnimo sa valerijanom, matičnjakom, sladićem i lavandom, biljkama koje se nalaze na našem podneblju.
Recept: 50gr lavande, 30gr hmelja, 20gr sladića, 30gr kamilice i 30gr lipe pomešati i preliti sa 5dl ključale vode. Ostaviti da odstoji 20minuta, procediti i piti ujutru i uveče, pola sata pre spavanja.
Nikako ne bi trebalo da zaboravimo majsku ružu, koja je sada najlekovitija. Osim što umiruje napetost i nezrvozu, smanjuje menstrualno krvarenje, pomaže jetri u procesima oksidacije loših sastojaka, a možemo njom da ispiramo grlo i dezinfikujemo usta. Napominjem da cvetove i listove biljke nikada ne kuvate, samo ih poparite ključalom vodom, poklopite i popijte u roku od 30 minuta.
Preporučujem da u toku dana skuvate čaj od ivanjskog cveća, koji je dragocena biljka za čišćenje limfnog sistema i jačanje organizma, a deluje i blago relaksirajuće. Priprema: 30 do 40 gr cvetića preliti sa 1/2l ključale vode i popiti posle pola sata.
Možete se okrenuti homeopatiji, koja za stanja stresa uvek ima odgovor. Tu je KALI PHOSPHORICUM 7C za adolescente, KALII BROMATUM za preosetljivu decu koja ne mogu da spavaju 7-30C, NUX VOMICA 10C za poslovne ljude sa velikom odgovornošću, ARGENTUM NITRICUM 10C za žene koje imaju mnogo obaveza, PULSATILA 30C za one koji su poniženi na poslu i u svakom smislu, AMBRA GRISEA 10C za one koji su izloženi velikoj buci... Svaki čovek za stanje stresa i napetosti dobija drugi lek, u zavisnosti od tegoba koje ima.
Probajte nešto od preporučenog i osetićete novi podstrek koji vam je potreban za promenu koju želite da napravite u životu. Otkrićete jedan novi svet i poželeti da se razvijate do kraja života. Pronaći ćete inspiraciju koju ste negde usput izgubili... Koristite svoj mozak da on ne bi koristio vas. To će vam doneti prijatan osećaj kontrole a onda će ceo svet dobiti novu boju - boju prirode oko vas.

ČAJEVI ZA SMIRENjE
Recept 1: 50gr valerijane, 30gr lipe, 30gr koprive i 30gr kamilice preliti sa 3 dl vode i popiti pola sata pred spavanje. Možete popiti i dnevnu kombinaciju istih biljaka, ukoliko imate veliki pritisak na poslu. Neće vas umrtviti, samo opustiti.
Recept2: 30gr matičnjaka, 20 gr sladića, 30gr hmelja, 20gr korena čička i 20gr nane preliti sa 3dl ključale vode i ostaviti da stoji od 20 do (najduže) 30 minuta. Najbolje je popiti pripremljen čaj neposredno pred spavanje.

SEROTONIN I B6
Ograničite unos kofeina, jer on ima najpre stimulatorni efekat, ali u većim količinama pogoršava depresiju. Alkohol takođe umanjuje vašu sposobnost da izađete na kraj sa problemima. Zamenite ove napitke čajevima, jedite namirnice koje su bogate triptofanom, koji je potreban za proizvodnju serotonina, materije koja popravlja raspoloženje. Možete ga naći u mnogim namirnicama bogatim belančevinama kao što je mleko, ćuretina, urme, lešnici... Važan nam je i vitamin B6, koji se nalazi u mesu, ribi, jajima, zelenom povrću, koštunjavom voću... Izbegavajte proste šećere, koji vam trenutno daju snagu, ali koji brzo dovode do pada energije i slabosti. Začinite jela origanom ili ruzmarinom i pijte dovoljno tečnosti – čajeve, vodu i sokove od svežeg voća.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa