28. maj 2020.28. maj 2020.
Biblioteka ponovo radi
BOGATIĆ

Biblioteka ponovo radi

Narodna biblioteka “Janko Veselinović”Bogatić je svoja vrata za korisnike, posle više od mesec dana neplanirane pauze, zbog korona virusa ponovo otvorila 22. aprila ove godine. Shodno preporuci Republičkog kriznog štaba, pokrenuli su dnevne aktivnosti, ali uz mere zaštite i poštovanja propisa.
- Ipak, značajan broj zakazanih aktivnosti je otkazan. Promocije knjiga, radionice, školica stranih jezika i druge aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi, morale su biti otkazane, ili bar do perioda kada će biti proglašen kraj pandemiji virusa, kaže direktor biblioteke Katarina Lazarević i nastavlja : “Nismo mislili da ćemo toliko nedostajati korisnicima. Prvi dan nakon otvaranja i najave da počinjemo sa radom sa korisnicima, imali smo više od sedamdeset korisnika koji su uzeli nove knjige i vratili već pozajmljene. Bili smo više nego srećni zbog toga. S druge strane i zabrinuti jer i danas nema podataka niti dokaza da li se virus prenosi preko knjiga. Ipak imamo pravilo koje poštuju sve biblioteke pa tako i naša, a to je da svaka vraćena publikacija mora da se drži van fonda bar 72 sata, da ga ne bi kontaminirala. Korisnici se navikavaju na nova pravila. Ne ulaze bez maske, a uglavnom dolaze sa pripremljenim spiskom publikacija koje žele da iznajme, kaže na početku razgovora za “Glas Podrinja”, direktorica biblioteke Katarina Lazarević.
U Narodnoj biblioteci “Janko Veselinović” Bogatić trenutno ima 1.870 članova. Najveći broj njih ima između 18 i 60 godina.
- Zbog takve starosne strukture korisnika predvideli smo za starije da ako ne žele da se izlažu bilo kakvom riziku mogu potpuno bezbrižno u biblioteku doći od sedam do osam ujutro i od sedam do osam časova uveče, ističe Lazarevićeva.
Novih sedamdeset korisnika dobilo je svoje članske kartice na Dan biblioteke 13. maj.
- Imali smo rođendansku akciju besplatnog godišnjeg članstva, na koju se odazvao prilično veliki broj sugrađana. To može da bude indikativan podatak. Rastužilo bi me da je tako, da naši sugrađani nemaju novac i da im je ovaj dostupan deo kulturnih sadržaja u stvari nedostižan. Ipak, srećni smo ako možemo i na taj problem da odgovorimo u skladu sa našim mogućnostima i da koliko toliko pomognemo sugrađanima i nahranimo njihovu glad za čitanjem i proučavanjem. Na kraju krajeva tekve akcije i postoje zbog njih. Ponosni smo i na to što mislim da smo jedina biblioteka u okruženju koja daje besplatno članstvo za decu osmogodišnjeg uzrasta, zaključuje direktorka i istovremeno primećuje da ljubutelji knjige najviše čitaju severnoevropske autore kriminalističkih romana, a odmah iza njih su i domaći savremeni autori. S druge strane veoma je čitana i populatna psihologija.
- Trudimo se da stalno “osvežimo” fond novim naslovima, poštujući pravila bibliotečke struke ali i ukus naših korisnika. Vrlo često se dešava da nam korisnici izražavaju oduševljenje zbog nekih naslova, koje su mogli da pronađu samo kod nas, potencira na kraju razgovora naglašavajući da će se ponašati u skladu sa situacijom u nadi da će problemi zbog virusa što pre proći.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa