Berza

  • aero 920 ▲ 0,77%
  • dinnpb 5.900 ▲ 0,85%
  • dnos 3.100 ▲ 2,31%
  • impl 3.850 ⚫ 0,00%
  • niis 589 ▲ 1,55%
  • rso1488 117,74 ▲ 0,40%
(4. jun 2020.)
Novi tim za Šabac predstavio programe obrazovanja, kulture i sporta

Stožeri razvijenog društva

Stožeri razvijenog  društva
Novi tim za Šabac predstavio je programe iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta kao važne segmente svojih budućih planova i aktivnosti i ukazao na rezulatate iz prethodnog perioda u ovim oblastima. Na konferenciji za medije o pomenutim temama govorili su: kandidatknjinja za gradonačelnicu Jelena Milošević, koordinatorke Novog tima za obrazovanje Jelena Ristić i Sandra Mićić, koordinatorke za kulturu Tatjana Marković i Jelena Podgorac Jovanović, kao i Dragan Nikolić, koordinator tima za sport.
Ključno polazište u izradi programa obrazovanja je stvaranje boljih uslova za odvijanje nastave, kao idealnom sistemu za sticanje znanja, navela je kandidatknjinja za gradonačelnicu Novog tima Jelena Milošević.
-Svesni smo da je obrazovanje temelj svakog društva, te pažnju posebno usmeravamo na ovu blast i težimo najboljim materijalno-tehničkim uslovima u kojima će se odvijati sam proces, uz edukaciju nastavnika i dece, kako bi kreirali bezbedno i podsticajno okruženje za sve. Uz obrazovanje kultura i sport su važni delovi našeg Programa - dodala je kandidatkinja za prvu ženu grada.

Kvalitetno obrazovanje za sve
Poboljšanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja esencijalni su segmenti Porograma obrazovanja, pojasnila je Jelena Ristić i dodala da su tokom prethodnog perioda za ovu namenu izgrađeni, ili u potpunosti rekonstruisani brojni infrastrukturni objekti.
-U saradnji sa našim partnerima smo realizovali značajne projekte kao što je rekonstrukcija OŠ “Jevrem Obrenović”, Medicinske škole “Dr Andra Jovanović”, izgradnja fiskulturen sale u Natinoj školi, a sada težimo da izgradimo centralnu kuhinju kao nastavak realizacije ideje Škole u jednoj smeni. Na ovaj način bi se obezbedila priprema zdravih kuvanih obroka za decu osnovnoškolskog uzrasta. Važna nam je bezbednost dece, trudimo se da obezbedimo više sredstava za nabavku dodatne opreme za video nadzor. Nastavićemo brojne edukacije, realizaciju projekata na temu brobe protiv nasilja. Za srednjoškolce planiramo takmičenje u osnivanju virtuelnih preduzeća, a za osnovce aplikaciju šabački genijalac. Zalažemo se za osnivanje fonda za mlade talente kao vid konstantne podrške najboljima u gradu.
Koordinatorka tima za obrazovanje Sandra Mićić ističe da je proširenje mreže predškolske ustanove, izgradnjom novih i adaptacijom postojećih vrtića rezultiralo da Šabac bude grad bez liste čekanja na vrtić, a ova praksa biće nastavljena i u narednom periodu.
- Planirano je proširenje mreže Predškolske ustanove izgradnjom novog objekta na teritoriji Severozapadne radne zone, bivša upravna zgrada biće pretvorena u vrtić u cilju socijalizacije dece od najranijeg uzrasta. U planu je formiranje vrtića i grupa u prigradskima naseljima, kao i u selima, za pojednake uslove decu na celoj teritoriji grada i zbog toga smo ponosni na jaslenu grupu u Prnjavoru.
Dragan Nikolić koordinator Novog tima za sport pojasnio je da su projekti obnove sportskih objekata u gradu pokazali da je ovo neizostavni deo društvenog života i razvoja grada.
-Zgrada Sokolskog doma, Koš klub, tartan staza na Gradskom stadionu, brojna dečja igrališta su adaptirani i rezultati sportista opravdali su ulaganja. Sve pomenuto doprinelo je da je sve veći broj mališana zainteresovano za sportske aktivnosti, što je i naš primarni cilj. Naredni korak je izgradnja multifunkcionalne hale koja bi zadovoljila ne samo potrebe gradskih sporttskih nadmetanja, nego i brojnih manifestacija.

Kultura u pokretu
Zaštita kulturnog nasleđa, nepokretnh i pokretnih dobara od značaja za istoriju i identitet grada, uz osnaživanje kapaciteta mladih u svim sferama i podrška stvaralaštva kroz različite programe potpore deo su programa Novog tima za kulturu u pokretu.
-Smatramo da je stav prema kulturi pokazatelj ne samo dograđaja i odnosa prema prošlosti, nego i prema budućnosti. To je ujedno i naša obaveza prema generacijama koje dolaze. Projekat „Odrasti uz kulturu“ smo započeli i to će biti prilika da najmlađi sugrađani upoznaju naše institucije i kulturnu baštinu. Pažanja će biti usmerena i druge Šapčane. Osobama s invaliditetom, posebnim potrebama, kao i trećeg doba, prilagodićemo i omogućiti pristup sadržajima, Nećemo zaboraviti umetnička udruženja, kao ni kulturni turizam - rekla je koordinatorka Tima za kulturu Tatjana Marković.
Jedan od planova je spomen soba poznatim Šapčanima u rodnom gradu, kao i osnaživanje čitalačkih navika dece i mladih.
- Kultura je esencija naših života, što je raznovrsnija i bogatija, to je bolja, a to ćemo pokazati u Biblioteci, mestu susreta najraznovrsnijih i najvrsnijih kultura. Ideja je da se neveliki prostor u Vladičanskom dvoru pretvori u mini-muzej - pojasnila je Jelena Podgorac Jovanović, koordinatorka tima za kulturu.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. jun 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa