18. jun 2020.18. jun 2020.
Sve se isplatilo
Poljoprivrednici iz Goraždevca posetili Šabac

Sve se isplatilo

Nismo verovali da će projekat zaživeti.
Za nas je sve to bilo „špansko selo“
Pre godinu i po dana sedam srpskih porodica iz Goraždevca u Metohiji podiglo je prve zasade jagoda na hektar i po. Nabavku sadnica finansirao je Grad Šabac koji im je pružio i stručnu pomoć. Tim povodom gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović proteklog ponedeljka upriličio sastanak sa njima, ispred Gradske kuće. Ovom prilikom sumirani su utisci o protekloj sezoni.
-Bez obzira što su svi bili sumljičavi oko ove ideje, posle godinu i po dana možemo reći da imamo dobre rezultate. Najveći deo proizvedenih jagoda je prodat dok je manja količina ostala za dalji plasnam. Tako je ostvarena naša politika da svako u ovom poslu zaradi, naravno pomogli su nam šabački proizvođači koji su postali pravi eksperti u proizvodnji jagoda. Uveren sam da ovo može da bude „recept“ za svaku porodicu na Kosovu – rekao je ovom prilikom gradonačelnik, Nebojša Zelenović.
Poljoprivrednik iz Goraždevca Srboljub Dakić zahvalio se gradonačelniku i svima koji su im pomogli u ostvarenju ove ideje.
-Mi smo saradnju počeli prošle godine. Nismo verovali da će projekat zaživeti. Za nas je sve to bilo „špansko selo“. Međutim na kraju se sve isplatilo. Redosled posla bio je sledeći: prvo smo iskopali nekoliko bunara, zatim nam je Šabac pomogao sa rasadom, izgradnjom sistema kap po kap, jednom rečju u svemu što nam je neophodno za uspešnu proizvodnju- dodaje Dakić.
Reči pohvale za celokupni posao ima i njegov sugrađanin Mladen Stevanović, koji je pod zasadom jagoda od 10 ari uspeo da proizvede 3,5 tone.
-Crvenim plodovima su se najviše obradovala moja deca. Njih je četvoro i mnogo mi pomažu oko berbe. Jedno vreme morao sam da angažujem dodatnu radnu snagu. U narednom periodu planiram proširenje – kaže Stevanović.
Njegova žena Svetlana je otišla korak dalje te je jagodu koja nije bila za prodaju preradila za džem, sok i slatko. Na ovaj način dosta svojih proizvoda plasirala je direktno sugrađanima.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa