2. jul 2020.2. jul 2020.
Mesto gde ideje žive
Naučni klub Šabac

Mesto gde ideje žive

Debate, izložbe, konferencije, predavanja, prezentacije, projekcije, radionice, seminari na kojima se diskutuje o temama iz oblasti nauke i tehnologije, uz posvećenost predavača i zainteresovanost deca za nova saznanja srž je Naučnih klubova
Naučni klub Centra za promociju nauke je prostor u kome svi zainteresovani za nauku i tehnologiju imaju priliku da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama, proširuju znanja i vidike.

-Kroz naučni klub smo objedinili sve važnije događaje iz ove oblasti. Radionice, festivali, predavanja samo su deo naših aktivnosti u cilju popularizacije nauke i njenih vrednosti. Na rad sa najmlađima posebno smo ponosni, kao i na Zimsku školcu. Edukativni sadržaji su baza našeg delovanja, te smo je broj mališana koji godišnje posete Park nauke više od 2000 iz celokupne Srbije - rekao je Branko Filipović direktor Centra za stručno usavršavanje povodom četiri godine postojanja Naučnog kluba u ovoj ustanovi.

-Ideja i osnovi cilj je da deca zavole nauku, uvide da ona nije bauk. U prilog tome govori i Noć istraživača koja kod nas traje čitavu sedmicu. Trudimo se da učenicima obezbedimo uslove da kroz različite sadržaje budu deo drugačijeg načina sticanja znanja, veština. Uz nauku veliku pažnju posvećujemo umetnosti i zanatima, kako bi spoznali lepotu stvaranja.
Naučni klub u Šapcu je jedan od 15 klubova koji je otvoren u Srbiji, sa idejom da učenici koji se interesuju za nauku prošire i razvijaju svoje znanja kroz neformalno obrazovanje i oblike učenja koji nisu svakodnevno zastupljeni u školi.
Nedavno je potpisan Memorandum o saradnji između Grada Šapca, Centra za promociju nauke iz Beograda i Centra za stručno usavršavanje Šabac gde je 2016. godine počeo je sa radom NK.
-Ideja naučnih klubova je da uz Beograd i drugi gradovi u Srbiji budu deo mreže. Kada govorimo o parkovima nauke oni su odličan primer kako kroz eksponate koji su vezani za školsko gradivo, uz angažovanje nastavnika može na praktičnim primerima da se savlada određena nastavna jedinica. Naravno, u drugačijem ambijentu od učionice i to je neformalni deo edukacije, što je svakako dobro za razumevanje novog pojma, fenomena - pojasnio je v. d. direktor CPN-a dr Marko Krstić uz napomenu da je polazište i ishodište svega da nauka ne bude dostupna samo uskom krugu stručnjaka, već sastavni element društva.
-Želimo da svako, bez obzira čime se bavi shvati nauku kao nešto što može da mu pomogne u različitim sferama života. Stoga je naša saradnja sa NK u Srbiji značajna. Park u Šapcu je najveći i jedan od najbolje opremljenih u našoj zemlji, što je veoma pohvalno.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa