12. novembar 2020.12. nov 2020.
Odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima sačuvaćemo i naš zdravstveni sistem
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima sačuvaćemo i naš zdravstveni sistem

Povodom nestabilne epidemiološke situacije na području Mačavnskog upravnog okruga načelnik Vladan Krasavac izdao je sledeće:

Poštovani građani,
epidemiološka situacija na području Mačvanskog upravnog okruga je nestabilna uz konstantno povećanje broja zaraženih lica. Bolnice i domovi zdravlja na području Upravnog okruga svakodnevno primaju veliki broj novoobolelih,a privremena Kovid bolnica u Šapcu stavljena je u aktivan status. Tehnički i kadrovski kapaciteti zdravstvenih ustanova u gradovima i opštinama Upravog okruga u potpunosti su spremni za treći talas epidemije.
Neophodno je da se svi pridržavamo mera koje su propisane od strane Kriznog štaba, kako bi ovaj talas epidemije prošao sa što manje posledica po naše građane. Maske se obavezno koriste u zatvorenom prostoru, a preporuka je da se koriste i na otvorenom. Primena socijalne distance, dezo barijere, ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, takođe su mere koje se moraju poštovati.

Od 27. oktobra u primeni je koordinisani nadzor lokalnih i republičkih inspekcijskih organa u kontroli primene mera za sprečavanje širenja epidemije,pa se s tim u vezi svakodnevno kontrolišu pravna lica i preduzetnici. Zaposleni u pravnim licima, radnim organizacijama, ustanovama, tržnim centrima i trgovinskim radnjama, ugostiteljskim objektima, objektima turizma, pijacama, objektima i sredstvima javnog saobraćaja, sportskim objektima,kao i korisnici usluga, u obavezi su da koriste zaštitna sredstva i poštuju propisane mere.
U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj odraslih i starijih osoba na području Upravnog okruga i Centru za azil u Banji Koviljači nema zaraženih.

Mesečni kolegijum
U skladu sa zakonskom obavezom održavanja kolegijuma na mesečnom nivou, u četvrtak 05. novembra održan je jedanaesti kolegijum u 2020. godini. Usled nepovoljne epidemiološke situacije održana je elektronska sednica. Izveštaj o radu za mesec oktobar dostavili su rukovodioci inspekcijskih organa koji inspekcijske poslove obavljaju na području Upravnog okruga.
Sprovođeni su nadzori iz godišnjeg plana rada inspekcija, kao i postupanje po predstavkama građana. Međutim, po nalogu Kriznog štaba vršeni su inspekcijski nadzori koji su bili u funkciji kontrole sprovođenja epidemioloških mera za sprečavanje širenja epidemije COVID-19 i koordinirani nadzori u saradnji sa gradskim i opštinskim inspekcijskim organima, kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije. Izveštaji o efektima nadzora u sprovođenju epidemioloških mera se dostavljaju svakodnevno Mačvanskom upravnom okrugu, kako od strane republičkih inspekcija, tako i od lokalnih inspekcijskih službi. Upravni okrug svakodnevno zbirni izveštaj prosleđuje Kriznom štabu Republike Srbije. Ove aktivnosti nastaviće se i u narednom periodu.
Kao problemi u radu navedeni su nedovoljan broj inspektora koji je prisutan u gotovo svim inspekcijama, nedostatak službenih vozila posebno izražen republičkoj veterinsrskoj inspekciji i nemanje adekvatnog smeštaja za inspektore, jer koriste prostor na više lokacija u gradu Šapcu.
Naredni kolegijum planiran je za početak meseca decembra 2020. godine.


Kako je u narednom periodu veliki broj slava koje su u tradiciji našeg naroda, molimo naše građane da praznik obeleže u krugu porodice, sa što manje okupljanja i uz primenu propisanih mera.
Odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima sačuvaćemo i naš zdravstveni sistem koji je preko potreban u ovim teškim vremenima.

Apelujem na sve naše građane da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera kako bi time sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Budimo odgovorni.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa