28. januar 2021.28. jan 2021.
FIFA IDEJE

Budućnost „loptanja“

Čini se da će uskoro nova fudbalska era i što se tiče najvećih takmičenja. Iako na nekim poljima traju bitke da se dosadašnji sistem uz neke modifikacije očuva, sve je upitno.

KAO U HOKEJU
– Od 2046. godine Svetko prvenstvo bi moglo delovati drugačije. Biće novi pehar, ali će, po ugledu na hokej na ledu, nestati sistem šansi za sve, već će Svetski kup biti organizovan po kvalitetnim kategorijama, nivoima A, B, C, D, čime bi ukupno nastupalo 128 reprezentacija. Uz taj sistem startovala bi i Svetska liga nacija svake druge godine, dok bi mondijali ostali po sistemu na svake četiri godine.

SUPER LIGA EVROPE
– Najbogatiji klubovi su izneli incijativu za organizaciju Super lige Evrope, međutim FIFA i UEFA su saglasni u oštrom protivljenju paralelnim takmičenjima, a isto misli i Evropska unija, te je zaprećeno da će klubovi i igrači koji budu igrali u takom takmičenju biti suspendovani sa svih zvaničnih nadmetanja u organizaciji svetske i evropske fudbalske federacije.

SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO
– Već prethodne godine je trebalo da startuje, ali je zbog pandemije odloženo, Svetsko klupsko prvenstvo u novom formatu sa 24 kluba koji bi igrali međusobno tokom cele godine, a ne samo u jednom, verovatno letnjem periodu.

KAO U ŠAHU
- UEFA ostaje pri stavu o formiranju drugačijeg sistema u Ligi šampiona, gde bi 32 tima igrala u istoj grupi. Svaki od rivala će odigrati deset mečeva, niko ne bi igrao dva puta protiv istog tima. Prvih osam ekipa u osminu finala, a od devete od 24. pozicije sledi razigravanje za preostalih osam mesta. Ovakav sistem „švajcarski model“ postoji na velikim šahovskim turnirima. Novi sistem je moguć od 2024. godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa