8. april 2021.8. apr 2021.
Bogatinski konobar sa školskim dnevnikom
ALBERT V. PANIĆ IZ SOVLjAKA

Bogatinski konobar sa školskim dnevnikom

Radio u kafanama, pod šatorima u hotelima, imao svoju preduzetničku radnju, a za sve to vreme učio, polagao ispite i danas predaje stručne predmete učenicima kuvarskog smera Mačvanske srednje škole u Bogatiću
A sve je počelo iz jednog seoskog bifea, koji se zvao “Tiha noć”. Albert V. Panić iz Sovljaka u opštini Bogatić, gde se bife nalazio imao je tada svega 14 i po godina i neizmernu želju da postane ugostitelj kako bi što pre došao do svog “parčeta hleba”.

UPORAN RAD I UČENjE
Seća se da je bio odličan učenik u seoskoj školi, a diplomu konobara stekao je posle uspešnog završetka Srednje ekonomske škole u Šapcu. Praktična znanja, prvih godina (1982) sticao je kod izuzetnog ugostitelja i čoveka Miloša Draganića-Šempe.
- Uz njegov nadzor upoznao sam osnove kulinarstva ( roštiljski posao ). On me pažljivo i stručno usmerio. Zato sam mu večno zahvalan i uvek to kažem, ističe Albert, koji je nastavio dalje obrazovanje u struci, poštujući savete da jedan ugostiteljski objekat čini pre svega čovek i vreme, uz kvalitet, kvantitet, niže cene i distribuciju jela na kućnu adresu. Smatrao je to veoma važnim pravilima uspeha u ovom poslu, a rezultati nisu izostajali.
Na trećoj godini Srednje ugostiteljske škole u Šapcu, naglašava da je imao sreću da mu predaje profesor Dragan Mumović.
- On je u meni definitivno otkrio talenat za ugostiteljstvo i usmerio moje obrazovanje kako sam i sam želeo. Pamtim da me slao na praksu u vrhunske ugostiteljske objekte tog doba, gde sam “ispekao” praktično znanje. ( Hotel “Sloboda” u Šapcu, motel “Mačvanska kuća” u Crnoj Bari, kraj Drine... ). Dobio sam i stalno zaposlenje u bogatićkom hotelu “Cer”, gde sam novembra 1987. godine stekao zvanje konobara specijaliste, kaže naš sagovornik.
Nisu ga mimoišla razna ekonomska prestrojavanja i reforme, ali veliki rad i želja za usavršavanjem uvek su ga gonili napred.
Posle rekonstrukcije “Cera” i svečanog otvaranja, zašta po njegovom mišljenju velike zasluge pripadaju tadašnjem direktoru Mlinske industrije u Bogatiću Ljubomiru Mačkoviću, Panić postaje šef celog ugostiteljskog prostora, a 1994. godine upravnik hotela “Bogatić”( tako su nazvali renovirani “Cer”). Tu su dočekali i ugostili između ostalih tadašnjeg šefa države Lilića, mnoge ministre, kineskog ambasadora, engleske fudbalere, goste iz Bugarske, Slovenije, Mađarske, Holandije...

ŠKOLOVANjE DA ALI PRVA LjUBAV ZABORAVA NEMA
Sa suprugom je prvo otvorio trgovinsku radnju, ali kako “prva ljubav zaborava nema”, sa bratom 2000. godine otvara gril “Miloš”. Godinama je to primer dobre prakse. Uspešni rezultati u privatnom biznisu nisu ga odvojili od škole.
Uspeo je da stekne diplomu Fakulteta za turizam i hoteliterstvo, a potom završi posdiplomske studije na Visokoj hotelijerskoj školi.
Veliko znanje koje je stekao kroz praksu i obrazovanje, sada nesebično poklanja mladima. Naime, Albert više godina predaje stručne predmete učenicima kuvarskog smera u Mačvanskoj srednjoj školi u Bogatiću, a njihovi brojni vrhunski rezultati na takmičenjima su i najbolji primeri njegovog doprinosa u struci kojoj se posvetio.
Dočekao je da ga učenici slede i prevazilaze, a to je naglašava valjda najbolji primer dobrog rada učitelja. Svoje “đake” pažljivo prati i pomaže kad im je to potrebno i neizmerno se raduje svakom njihovom uspehu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa