29. april 2021.29. apr 2021.
Epidemiološka situacija  i dalje ozbiljna
SAOPŠTENjE

Epidemiološka situacija i dalje ozbiljna

U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera, presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana, koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu. U lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga organizuju se vakcinalni punktovi na kojima se građani vakcinišu bez prethodnog prijavljivanja i u mestu stanovanja. Odziv građana je dobar. Posebno ohrabruje odziv mladih
Usled nepovoljne epidemiološke situacije na području Republike Srbije, nastavljene su aktivnosti i kontrole sprovođenja naloženih mera.

S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnom kontaktu sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga. U kontrole su uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi lokalnih inspekcija i republičkih inspekcijskih službi.
U fokusu kontrola su i dalje objekti koji su označeni kao rizični, a postupa se i po prijavama građana. Izveštaji o broju kontrolisanih subjekata, nepravilnostima koje se tokom kontrola uoče, broju inspektora koji je učestvovao u nadzoru i izrečenim merama se svakodnevno dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu. Inspektori su tokom nadzora odgovorno postupali.

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše, čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /. Ukoliko lica koja se predstavljaju kao inspektori odmah ne pokažu svoju legitimaciju, smatra se da to lice nije u službenom nadzoru. Ako lica koja jesu inspektori, a ne žele da se predstave,ovakvo ponašanje predstavlja i obeležje krivičnog dela.

Od petka 23. aprila do ponedeljka 26. aprila ukupno je kontrolisano 1379 objekta, u nadzoru je učestvovalo 79 inspektora, a u 28 nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera. Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema zaposlenih, fizička distanca-barijera i lična zaštitna oprema korisnika. Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera. Prema subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti izrečene su zakonom propisane mere. Donet je jedan prekršajni nalog od 150.000 dinara.

Inspekcijske kontrole na teritoriji Republike Srbije nastavljaju se i u narednom periodu.
Od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Prečišćen tekst nove Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid-19 može se pročitati na sajtu Centra za Kovid mere.

Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs

Svi zainteresovani mogu postaviti i pitanje za svaku nedoumicu, a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.

U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera, presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana,koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu. U lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga organizuju se vakcinalni punktovi na kojima se građani vakcinišu bez prethodnog prijavljivanja i u mestu stanovanja. Odziv građana je dobar. Posebno ohrabruje odziv mladih, na vakcinaciju kao najefikasniju meru u borbi sa virusom Kovid -19.promovišu i mediji u svojim emisijama i saopštenjima.

Epidemiološka situacija na području Republike Srbije i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i dalje je ozbiljna. Apeluje se na sve građane da poštuju naložene epidemijske mere i da se vakcinišu, jer je država Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina i mogućnost izbora vakcine. Ohrabruje podatak da se na teritoriji Republike Srbije značajno uvećava broj vakcinisanih građana, jer se jedino masovnom vakcinacijom možemo zaštititi od virusa Kovid-19.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

2. decembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa