20. maj 2021.20. maj 2021.
Završen 49. Beogradski Fest

Umetnost se prepoznaje i kroz probleme koji nas prate u životu

Stavljena je tačka na 49. Beogradski Fest. Poklonici filmske umetnosti su pokazali da je i u ovim teškim vremenima moguće učiniti „nemoguće“. Usred pandemije Kovida 19, u godini kada je Kanski festival odložen, a Berlinski festival bio dostupan putem neta, beogradski FEST, može da se pohvali činjenicom da je i ove godine uprkos krizi nenarušen kontinuitet.
U razgovoru sa poznatim režiserom, dramaturgom, scenaristom i autorom filma „Ničije dete“ Vukom Ršumovićem, saznajemo nešto više o ovogodišnjem festivalu.



-Fest se uvek poklonički prati otprilike da se vide najznačajniji svetski filmovi. Ove godine je posebno značajno i važno što se festival uopšte održao. Da se nije desilo zbog ove globalne situacije da smo izgubili jednu godinu i to je nekako divno, pošto se sprema pedeseti festival koji treba da bude poseban sledeće godine. Inače sam festival je sjajan kao i uvek. Fenomenalno je što ima dosta novih filmova naših autora. Upravo smo na premijeri filma „Oaza“ Ivana Ikića, ali tu su i neki drugi autori. Ima dosta kratkih filmova naših, to sam pratio i prijatno sam iznenađen da uopšte ljudi su finansijski i na svaki drugi način uspeli da u ovoj situaciji realizuju filmove, tako da, sjajno je- istakao je Ršmović i na na naše pitanje da li priprema neki novi film i iznenađenje za ljubitelje sedme umetnosti ekskluzivno otkriva da se ove godine pripremaju dva filma u kojima je jedan od autora, priprema svoj film koji treba da režira u septembru mesecu, a takođe se priprema novi film Dragana Bjelogrlića gde se potpisuje kao scenarista.



Nakon odgledane premijere filma „Oaza“ autora Ivana Ikića, a kao da smo znali koji će biti nagrađeni film ovogodišnjeg Festa pa ga i sami odgledali, podelili smo utiske i sa našom proslavljenom mladom srpskom glumicom Vajom Dujović, koja je za naš list rekla da je ovaj film pre svega strašno važan. Važna tematika, koju bi trebalo da pogledaju ne samo odrasli, već i deca. Trebalo bi da se pušta vršnjacima glavnih junaka, jer se kroz umetnost i najbolje upoznaju sa problemima kojima se u društvu ne daje značaj i prostor. Film je potresan, autetntičan, dobar film. Jedno stvarno neverovatno iskustvo.

Đorđe Damnjanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa