1. jul 2021.1. jul 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

ZAPOČETI RADOVI NA IZGRADNjI HRAMA U CEROVCU

Kad se duša vida

Početak radova na hramu posvećenom Svetom Kirijaku Otšelniku molitveno je blagosloven u subotu, u selu Cerovac. Zadužbinari su Radoslav i Vesna Veselinović.
- Odlučio sam da našoj crkvi poklonim zemljište i hram koji će biti sagrađen na tromeđi sela Mala Vranjska, Cerovac i Žabar. Ove godine će biti značajnih radova na izgradnji hrama, koji će, očekujemo, biti završen za tri do četiri godine, istakao je zadužbinar koji je dvanaest godina potpredsednik Upravnog odbora Eparhije šabačke.
Veselinović je rođen u Cerovcu, gde su njegovi preci došli pre dvesta godina, početkom 18. veka. Njegov pradeda, Janko Veselinović, dvadeset jednu godinu bio je predsednik vukošićko-cerovačke opštine. Negujući korene, kao veliki poštovalac prvoslavne vere, vlasnik Kompanije „Galeb“ želeo je da se oduži svom selu i meštanima.

"Glas Podrinja"


- Sa dr Milošem Rankovićem bio sam donator hrama na Soko gradu koja je posvećena Saboru srpskih svetititelja. Želeo sam da u rodnom selu ostavim trag, molitveni dom gde će potomci imati gde da dođu da se prisećaju nas, svojih predaka koji smo uradili ono što smo mogli da bismo doprineli boljitku, našem pravoslavlju i našoj crkvi, da ne zaborave da čuvaju korene.
Sv. Kirijak Otšelnik, u narodu Miholjdan, slava je Veselinovića.
- „Kad se crkva zida, tad se duša od greha vida“. Nošem tom mišlju, u duši duboko hrišćanin, gospodin Radoslav, znajući značaj hramova Božjih, posebno na putu Šabac-Valjevo, gde ima malo hramova, podiže prvu bogomolju pored puta. Pre godinu dana, ovde je osvećen krst, a hram, kada bude sagrađen, biće na korist vernog naroda i Srpske pravoslavne crkve, a na ponos porodice Veselinović, naglasio je sveštenik Mirko Vilotić, sekretar episkopa Lavrentija.

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa