29. jul 2021.29. jul 2021.
mačvainfo.rs

mačvainfo.rs

OBELEŽEN BOJ NA DUBLjU

Večna slava Srbije

Debitant Nikola Ostojić novi Vojvoda Dubljanski, a među školarcima Ognjen Lukić. Održana likovna kolonija. U seoskoj crkvi služen parastos poginulim i položeni venci. Sve začinjeno bogatim kulturno-zabavnim programom
Mačvansko selo Dublje u kome je 26.jula 1815. godine vođen ljuti boj između srpskih ustanika i turske vojske, zlatnim slovima je upisano u istoriju Srbije uz večnu zahvalnost braniteljima otadžbine. Istoričari se slažu u oceni da je Boj na Dublju predstavljao jednu od važnih prekretnica u Drugom srpskom ustanku. Svedočanstvo o tome potvrđeno je i prošlog vikenda, organizovanjem tradicionalne menifestacije Boj na Dublju u porti seoske crkve (centar sela).
Prvo je održana likovna kolonija i služen parastos poginulima uz polaganje venaca. Kao i do sada viteška takmičenja u više hajdučkih disciplina, uspešno su organizovana za zvanje mladog vojvode, a potom i za titulu Vojvode Dubljanskog u seniorskoj konkurenciji. Među osam mladih takmičara, pobedio je Ognjen Lukić. Drugo mesto pripalo je Vladimiru Đurkoviću, a treće Milivoju Ćiriću.
Među starijima pobednik je debitant Nikola Ostojić. Drugoplasirani Aleksandar Kraišnik, a treće mesto osvojio je Miloš Petrić.
Pobednicima su uručene hajdučke sablje, pehari i diplome. Nikola Ostojić je izjavio da mu je ovo prva titula, za koju se pripremao pet meseci, a učestvovaće i na manifestaciji „Hajdučko veče“ u Crnoj Bari.
Oba dana program je začinjen bogatim kulturno-umetničkim programom.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa