26. avgust 2021.26. avg 2021.
lider na putu do španije: a. mušicki (foto KSS)

lider na putu do španije: a. mušicki (foto KSS)

KOŠARKA: ANDREJ MUŠICKI

PRVI ASISTENT I „KRADLjIVAC“

Osvajanjem Čelendžera Srbija se plasirala na Svetski kup narednog leta. Šapčanin Mušicki, prvi plejmejker. Najbolji „kradljivac“ Evrope i prvi asistent turnira. Medalja cilj u Španiji
Kadetska košarkaška reprezentacija Srbije osvajanjem Čelendžera u Novom Sadu obezbedila je, ne samo zlatne medalje, već i plasman na Svetsko prvenstvo uzrasta do 17 godina, narednog leta, u Španiji. Značajan doprinos na stazi uspeha kadeta dao je Šapčanin, aktuelni član Mega Sokerbeta Andrej Mušicki, prvi plej reprezentacije u Novom Sadu.

FIBA je odlučila da usled nestabilne epidemiološke situacije otkaže sva međunarodna takmičenja za mlađe kategorije i umesto njih organizuje tzv. „čelendžere“ gde će reprezentacije održavati formu i obezbeđivati nastupe za naredno leto. Jedan od tri FIBA čelendžera za uzrast košarkaša do 16 godina, iz kategorije kvalifikacionih za Svetsko prvenstvo do 17 godina 2022, organizovala je Srbija. Šest reprezentacija ugostio je Novi Sad. Takmičenje u „Neoplanti“ bilo je najbrojnije od sva tri. Naša reprzentacija je ostvarila pet pobeda u pet mečeva. Pobedili su redom: Češku 83:52, Izrael 80:74, Belgiju 76:48, Sloveniju 78:73 i Tursku 82:68.

Šapčanin Andreja Mušicki i Nikola Topić su činili prvobitno tandem, ali je povreda Topića već na startu Andreju nametnula ulogu prvog organizatora igre. Prosečno je na terenu proveo nešto više od 24 minuta, na svakom meču se upisivao među strelce, asistente, dominirao je u ukradenim loptama u defanzvi. Potonji segmenta ga je doveo na prvom mesto, ne samo turnira u Novom Sadu, već i čitavog čelendžera (devet takmičenja) za uzrast do 16 godina, dok je prvi asistent takmičenja u Srbiji.

-Težak turnir, svaka utakmica izazov na svoj način iako smo imali maksimalan učinak. Tokom priprema su se povredila tri igrača, u prvoj smo ostali bez kapitena, bilo je sitnih povreda i praktično smo imali najviše deset igrača u rotaciji svaku utakmicu. Najteže je bilo, očekivano, protiv Slovenaca, ali smo zasluženo pobedili, jer smo i u derbiju bili umorni, dan pauze je malo kada je ekipa prepolovljena povredama. Ipak, sve to uspeh čini još većim – ističe Mušicki.
Presudio je, uveren je sugrađanin, kvalitet i mentalitet.

-Posedujemo jasno veliki kvalitet, ali generaciju krasi i izuzetan mentalitet pobednika. Imamo karakter bolji od svih rivala sa kojima smo igrali. Uz dobru atmosferu u ekipi, u zbiru dobijamo sastav koji može mnogo čak i kada druge okolnosti ne idu na ruku.

Naredni reprezentativni izazov je Svetsko prvenstvo u Španiji gde će nastupiti ista generacija narednog leta.

himna kao oda pobedi: foto KSS


-U Alikanteu je apsolutno cilj medalja. Uz naravno Ameriku, za koju nema potrebe objašnjavati koliko je snažna u košarci, konkurenti su nam i Španci. Uvek imaju izuzetne generacije, domaćini su, trebalo je da nastupe na „čelendžeru“ u Bugarskoj, ali su odustali od učešća zbog Kovida, no svakako kao domaćini igraju Svetsko prvenstvo.

Andredj je ponikao u školi OKK Šapca, potom odlazi u Sloveniju gde igra u mlađim kategorijama Kopera, a po povratku u Srbiju nastupa za Mega Sokerbeta. Posle reprezentativnih vraća se klupskim obavezama.

-Sledi nam teška sezona, nemamo pritisak velikih rezultata u klubu, ali ja volim da sebi nametnem visoke ciljeve. Očekuju u Megi od mene da budem vodeći među kadetima i moram da pokažem da zaslužujem mesto lidera, a cilj mi je da se izborim i za nastupe u juniorskoj selekciji. Uslovi u kojima radimo su izvanredni, nisam imao takve do sada, sve što je neophodno za rad imamo od prostora do stručnog rada na visokom nivou i od nas zavisi koliko ćemo se iskazati u najjačoj konkurenciji.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa