26. avgust 2021.26. avg 2021.
pogačar i roglič (foto: A. P.)

pogačar i roglič (foto: A. P.)

ZANIMLjIVOSTI: BICIKLIZAM

Čuda iz Slovenije

Tri najstarije, najpoznatije i najznačajnije biciklističke trke u sezoni su Giro d’ Italia (stara 104 godina), još čuveniji Tour de France (postoji od 1904), da bi pozno leto proteklo u znaku la Vuelta (u toku je 76. izdanje). Ime i tradicija koje oni nose izmestile su ih iz sfere sportskih manifestacije u deo opšte kulture i informisanosti. Impresivno zvuči da su aktuelni vlasnici pobedničkog znamnje u dve od tri velike trke Slovenci. Dvostruki uzastopni na „Turu“ je mladi Tadej Pogačar (rođen 1998. godine), dok je u Španiji blizu trećeg uzastopnog konačnog trijumfa Primož Roglič (1989). Prethodne, 2020. godine, pomenuti su ostvarili dvostruki trijumf u Francuskoj, tome treba dodati da je Roglič ovog leta postao olimpijski šampion na pojedinačni hronometar, dok je Pogačar osvojio bronzu. Osim njih dvojice imaju Slovenci još nekoliko vozača među najboljih 50 u svetu.

-O Slovencima možemo govoriti kao biciklističkim čudima. Mnogo faktora je dovelo da budu ovako uspešni. Oni su sportska nacija, uz ulaganja u, kod njih postoji duga tradicija našeg sporta i kultura vožnje bicikla, od Ljubljane, do najudaljenijih zaseoka, od dece do najstarijih. Automatski to podstiče interesovanje, ljubav ka sportu, slede ulaganja onih koji imaju, to daje rezultate koji podižu popularnost, interesovanje najmlađih za treninge i tako se stvara perpetum mobile – pojašnjava „slovenačko čudo“ naš sugrađanin i verovatno najbolji srpski biciklista svih vremena Saša Gajičić.
Pogačar je jedan vid čuda sa potencijalom da nadmaši najbolje svih vremena.

Srbija daleko od najvećih
Naš sagovornik je jedan od samo dvojice srpskih vozača koji su nastupali na nekoj od tri velike trke. Početkom veka Gajičić je vozio popularni „Điro“, dok je Kraljevčanin Aleksandar Nikačević vozio Vueltu u istom periodu.
-Biciklizam je skup, potrebna su velika ulaganja kojih kod nas nema. Nas dvojica smo bili daleko od nekih bitnih rezultata na ove dve trke, za evropske standarde je to prosek, a nažalost trenutno daleko za druge iz Srbije. Trenutno nisu veliki izgledi da uskoro imamo nekog ko će i nastupiti na nekoj od trka grand tura – navodi Gajičić.


-Tadej ima tek 22 pune godine i već dva Tur de Fransa osvojena, što je neverovatno. Ne samo da sigurno osvaja, nego dominira snagom, kontrolom situacije i ima sve predispozicije da nadmaši one najveće Induraina, Hinoa, Armstronga.

Jedinstveni vid podviga su uspesi ne tako mladog Rogliča koji bio nada u drugom sportu.

-Bio je nada slovenčkih skijaških skokova, ali je doživeo težak pad, postoji čak i snimak na jutjubu. Jedan od najznačajnijih lekara, specijalista sportske medicine u Sloveniji, dr Milić uočio je da Primož ima neverovatne predispozicije za biciklizam. Karijeru je bukvalno započeo pre devet godina, a pet mu je trebalo da pobedi u etapi Tur de Fransa. U njegovoj vožnji je primetan nedostatak „biciklističke azbuke“, taktičkog znanja, međutim neverovatni fizički preduslovi i sportska inteligencija ga izdižu iznad drugih – približava nam Gajičić.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa