21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Čipovanje i registracija pasa
REŠIMO PROBLEM NAPUŠTENIH ULIČNIH PASA (2)

Čipovanje i registracija pasa

U prethodnom obraćanju bavili smo se uzrocima velikog broja napuštenih pasa na našim ulicama,sa zaključkom da su to vlasnički psi i da su vlasnici prvi u lancu odgovornosti.
U ovom broju govorićemo o ČIPOVANjU PASA kao najpouzdanijoj metodi kontrole kretanja vašeg ljubimca.
Zašto je važno da čipujete vašeg ljubimca?
To je najpouzdanija metoda za pronalaženje psa ukoliko se izgubi, odluta, a što se na godišnjem nivou dešava velikom broju ljubimaca. Rasni psi često budu ukradeni, mnogi vlasnici ih nikada ne pronađu Privezak sa podacima na ogrlici psa nije pouzdan način jer se može pokidati i izgubiti. Tetovaža na koži psa je podložna falsifikovanju a i sam proces je bolan. Mikročipovanje podrazumeva trajno, humano i praktično rešenje. Drugi razlog je problem neodgovornih vlasnika koji izbace svog psa na ulicu ostavljajući društvu da se bori sa brojnim posledicama. Kada je pas čipovan lako dolazimo do podataka vlasnika a tako i mogućnosti da se vlasnik procesuira i adekvatno kazni za neodgovorno ponašanje. Takođe, ukoliko želite da putujete važno je znati da većina zemalja ne prima ljubimce koji nisu registrovani / čipovani.

Jedan od veoma važnih razloga je formiranje jedinstvene baze podataka koja će omogućiti praćenje uličnih napuštenih pasa, kontrolu, a samim tim i veću bezbednost cele zajednice.

Šta podrazumeva mikročipovanje?
U Srbiji prema Pravilniku o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka, vlasnici obeležavaju svog ljubimca u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Najbolje je da se čipovanje vrši od šest do osam nedelja starosti ljubimca (ili kasnije) u ambulantnim uslovima. U Srbiji je zakonska obaveza da uz čipovanje bude sprovedena i vakcinacija protiv besnila. Postavljanje čipa aplikatorom je bezbolna metoda i podseća na davanje obične injekcije. Čip je veličine zrna pirinča, postavlja se pod kožu i najčešće ga veterinar postavlja sa leve strane vrata psa. Nema opasnosti po zdravlje vašeg ljubimca. Čip je presvučen materijalom koji omogućava da ostane fiksiran uz okolno tkivo i nemoguće je da se kreće, uđe u krvotok, zrači ili inficira tkivo. Potpuno je bezbedan, ne utiče na normalno funkcionisanje psa. Trajanje mikročipa je minimum 25 godina, dakle doživotno i može se ukloniti samo hiruškim putem.



Šta mikročip sadrži od podataka?
Mikročip sadrži jedinstven broj koji se pohranjuje u jedinstvenoj bazi podataka zajedno sa podacima vlasnika.

Dakle prilikom čipovanja vašeg psa dobićete dokumenta, potvrde koje će sadržati pored vaših podataka i sve bitne podatke vašeg ljubimca. Ukoliko menjate adresu, telefon, sve podatke u bazi možete ažurirati. Mikročip se može očitati uz pomoć specijalnog čitača koji je lagan za upotrebu i ima ga svaka veterinarska stanica, radnici zoohigijene, a u Beogradu i radnici komunalne policije. Jednostavnim prislanjanjem čitača uz kožu psa očitava se ID broj koji proveren u bazi podataka dovodi do pronalaženja vlasnika. Svi čipovani psi nalaze se u jedinstvenoj bazi podataka Ministarstva za poljoprivredu, resora za veterinu Republike Srbije.

Odgovorno vlasništvo podrazumeva kontrolu kretanja vašeg ljubimca. Čipovanje vašeg psa je jedan od najboljih načina da to i postignete.
Volonteri šabačkog Prihvatilišta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa