28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Dunavski polumaraton, simbola Apatina
UTISAK

Dunavski polumaraton, simbola Apatina

Odmah, posle, početkom godine preležane korone, nafiksan pozitivnom energijom, krenuo sam ‘ grlom u jagode’, pa šta bude. Na svu sreću ,trkačka dugoprugaška traka , kao na filmu, okretala se bez zastoja, skoro svakog vikenda. Znam da zvuči kao magija, ali odmah pošto me ujela ta virusna ‘ kobra’, ređali su se uspesi, dosta postolja , kako u planinskom trčanju ,tako i u gradskim trkama, pa mi je ova godina, daleko najuspešnija, od kada je pre mnogo vremena, moj atletski brod isplovio, startovao, iz novosadske trkačke luke. Posebno sam se obradovao kada sam saznao da će se 17. 10. 2021god. u Apatinu , posle pauze zbog korone,od skoro 2 godine, održati jubilarni, 25. Dunavski polumaraton.

U Apatin sam došao po peti put, i kao po običaju, prijatno se iznenadio, koliko taj grad, iz godine u godinu, ide pokretnim stepenicama prema vrhu, u svakom smislu. Kao i uvek, grad hladnog piva i ljudi toplog srca, je nešto, što bi svaka destinacija, poželeli da imaju. Svaka kockica ovog, sada već brendiranog, Apatinskog polumaratonskog mozaika, u organizacionom pogledu, našla je svoje pravo mesto. Napominjem da sam bio učesnik, beogradskog, niškog, novosadskog i još mnogo maratona, kako kod nas, tako i van naše zemlje i bez trunke pristrasnosti, mogu reći, da Apatin, u pogledu organizacije, ovako prestižne, sportsko-rekreativne manifestacije, treba da pozavide svi ti gradovi.
Učešćem velikog broja trkača, blizu 700, kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja Apatin je pokazao i dokazao da sport nema granice, odnosno da ne poznaje, boju kože, nacionalnost, veru i bilo šta što ga ograničava. To je jedna kosmopolitska karika, koja neraskidivo spaja ljude u lanac, koji personifikuje njihovu, kako fizičku tako i duhovnu kulturu.

Srećan sam što sam sa drugovima iz Kragujevca bio deo, jednog internacionalnog karnevala trčanja jedne žurke od dosta stotina učesnika, gde su se trkači družili i trčali, testirajući tako granicu svojih mogućnosti. Zato kažem da svako ko je izašao na stazu dugu 10km ili 21km u Apatin, bez obzira na godine, svaki njegov korak odsliko je jednu zlatnu nit, što je utkana u njegov točak života. Točak koji će se okretati bez velikog napora i donositi još veću sreću ispunjenost i svrhu života.

Posebnu draž celom događaju bilo je intoniranje naše himne. Još jednom hvala ovom divnoj maloj metropoli, hvala organizatoru, a posebno atletskoj legendi, Gornu Čegaru, koji je svojom vizijom i maštom, učinio, da jedan kragujevčanin sa svojim drugarima, zaljubljenicima u trčanje, provede u Apatinu, jedan nezaboravan dan, i iz njega u kofer sećanja ponese najlepše uspomene.
Mislim da je ovo najbolja poruka i poziv, da svi oni koji nisu došli na 25. jubilarni apatinski polumaraton, dođu iduće godine, jer znam da se neće pokajti, već naprotiv, poželeti da opet budu tu i tako upotpune geografiju svog života.

Na kraju uz Božiju pomoć u zdravlju se vidimo, narednih godina u Apatinu da trčimo , i pre svega se družimo.
MILOVAN LUČIĆ, KRAGUJEVAC

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa