23. decembar 2021.23. dec 2021.
SOVLjAČKA LIKOVNA KOLONIJA

Ravnica umivena bojama

Pažnja usmerena na prepoznatljiv svet boja ravnice u Etno parku Sovnjak, blizu Bogatića, gde se održava Sovljačka likovna kolonija, kao deo kulturno-zabavne manifestacije „Hajdučko veče“, uspešno se prenosi s generacije na generaciju. To je potvrdila i nedavna izložba radova, umetnika koji su letos stvarali u Sovljaku na 23. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Sovljak 2021“. I bez obzira što su ovih osmoro bili iz različitih krajeva Srbije i Rumunije, nesvakidašnja oaza stare Mačve i svojevrstan muzej pod vedrim nebom u ovom selu, ostavili su na njih itekakav trag, što se i na delima primećuje. Ovog puta posetioci izložbe u svečanoj sali opštine Bogatić, mogu da vide i jednu skulpturu i umetničku fotografiju.

Tako se ostvaruje ideja utemeljivača kolonije Milića od Mačve i Dragana Đuričića o veličanju prošlosti i slikama savremenog života u velikoj žitnici Srbije. Kolonija traje četiri decenije. Za to vreme stvorena su vredna dela koja ostaju trajan simbol, kako nastanka i života kolonije, tako Etno parka, izuzetnog spomenika kulture i celokupne mačvanske ravnice, nekad i sad. Mačvani žele da javnosti predstave svoj prepoznatljivi svet boja. Činili su to pionirski šezdesetih godina, čine to i svih proteklih decenija.

-Nastojaćemo da u buduće proširimo i obogatimo učešće u radu kolonije, ne samo naših umetnika, već i onih iz Evropske Unije i celog sveta. Moramo da se pripremamo za narednu 24 koloniju, kaže u ime organizatora Kulturno obrazovnog centra Bogatić, njegov direktor Ivan Ostojić.
Uz zahvalnost organizatorima i učesnicima, podršku pruža i Matija Milovanović u ime pokrovitelja, opštine Bogatić.

Istoričarka umetnosti Ivana Trifunović, koja je i zvanično otvorila izložbu radova nastalih letos na 23. po redu Međunarodnoj likovnoj koloniji „Sovljak 2021.“ , ističe da je bila posebno srećna što mladi ljudi koji se bave umetnošću na različite načine pokušavaju da nam skrenu pažnju na lepotu postojanja i da se ne treba lišavati toga.

Tako je uvećana i zbirka radova koji na koloniji nastaju, za buduća neka pokoljenja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa