10. februar 2022.10. feb 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Škola crtanja i slikanja dr Dragana Markovića Markusa, rasadnik talenata i budućih stvaralaca

Umetnost oblikuje mladi karakter

„Neophodno je shvatiti da se podučavanje u likovnom izrazu mnogo kompleksnije odražava na njihov sveukupni psihofizički razvoj, kroz negovanje osobina neophodnih za formiranje samosvesne i odgovorne ličnosti“, kaže dr Dragan Marković Markus
Uz umetničko stvaralaštvo u domenu likovne umetnosti, dr Dragan Marković Markus, decenije iskustva i rada posvetio je mladim generacijama koje stasavaju u gradu na Savi. Prepoznaje talente i kroz pedagoški pristup usmerava ih kako da razviju svoj potencijal u domenu stvaralaštva, ali i da iskažu svoje misli, viđenje intimnog i sveta koji ih okružuje. Kroz školu Škola crtanja i slikanja prošli su brojni mališani, ali i oni malo stariji, sada već afirmisani umetnici.

-Škola crtanja traje već šestu godinu u kontinuitetu, tako da mogu reći da je škola zaživela u pravom smislu te reči. Predviđeno je da polaznici budu uzrasta od 7 do 18 godina ali se nisam kruto držao tog okvira, pa imam i izuzetno nadarene polaznike od šest godina. Bitno je da deca pokazuju interesovanje za rad, da uživaju u procesu stvaranja, da su samostalna i da mogu da rade dva školska časa, a da im to ne predstavlja problem.

Imate bogato iskustvo rada sa mladim ljudima i sigurno je velika ogovornost kada mlade naraštaje uvodite u svet umetnosti, a njima čast da im budete mentor. Kakvi su Vaši utisci o polaznicima, njihovom radu i talentu?

Uglavnom mi dolaze deca koja imaju talenta a samim tim i snažnu potrebu za iskazivanjem svojih zamisli kroz raznorodne likovne tehnike i motive. Neophodno je shvatiti da se podučavanje u likovnom izrazu mnogo kompleksnije odražava na njihov sveukupni psihofizički razvoj, kroz negovanje osobina neophodnih za formiranje samosvesne i odgovorne ličnosti, nego što je, recimo, očigledno bolje crtnje određenih oblika u odnosu na prethodne mogućnosti. Umetnost obogaćuje, ona širi vidike, razvija strpljenje, samokontrolu, upornost, otvara nove motivacione perspektive.

Generalno, svaka umetnost je vid oslobađanja ličnosti od unutrašnjih ili spolja nametnutih stega i mogućih frustracija. Rad u školi je metodički koncipiran i prilagođen prema pojedinačnim sposobnostima i potrebama.

Svetosavska izložba je kruna godišnjeg rada i tradicionalno radove predstavljate u Kulturnom centru. Da li je ovogodišnja postavka bila dugačija od prethodnih, ili je potvrđen kvalitet?

Kvalitet je sve bolji, što je i logično, jer su mnogi polaznici već nekoliko godina u školi, neki čak od samog početka. Znači, za svaku izložbu predstavljaju radove iza kojih stoji prethodno stečeno znanje i iskustvo u otelotvorenju ličnih umetničkih kreacija kroz ubedljivije i likovnije iskaze.

Moj subjektivni stav o kvalitetu radova i likovnom dostignuću koje prevazilazi uzrast autora, objektiviziran je kroz mnoštvo nagrada, od republičkih do internacinalnih. Sa ponosom apostrofiram da je ovo prva škola crtanja i slikanja, pri Kulturnom centru, čiji polaznici osvajaju nagrade.

Do sada smo se pokazali posebno uspešnim na konkursima za nagradu Paja Jovanović , koju organizuje Kulturni centar u Vršcu i koja je jedna od najprestižnijih nagrada za autore od osnovnoškolskog do studentskog uzrasta u Srbiji. Dobili smo poziv od Kulturnog centra u Vršcu da upriličimo izložbu naše škole u njihovoj galeriji. To je velika čast i priznanje za Kulturni centar u Šapcu i moj pedagoški rad.

Specifičnost škole je u njenom trajanju tokom cele školske godine i mogućnost upisa u bilo kom periodu rada škole.

Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa