24. februar 2022.24. feb 2022.
Foto: privatna arhiva / autor Momčilo Vereš

Foto: privatna arhiva / autor Momčilo Vereš

Na zahtev čitalaca:

Šapčanin Momčilo Vereš o radu i životu u dalekom svetu

U životu uvek može više

“Poruka za sve je da mogu mnogo više. Treba da ih nosi motivacija i želja da napreduju. Prilika da sarađujete sa najboljim menadžerima u svetu, da učite od njih, to je nešto neverovatno. Uvek može bolje i više”, poručuje Momčilo Vereš
„Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio, nego onima koje jesi. Isplovi zato iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!“ (Mark Tven)
I zaista, misao američkog književnika lako bi mogao biti sažetak priče o Šapčaninu Momčilu Verešu, ali i njegov moto „Uživaj u svakom trenutku.“ Mladost, hrabrost, želja za istraživanjem sveta i zapisan cilj vodili su ga od rodnog grada ka svim kontinentima, ali uvek vraćali na početnu tačku, oslonac, utočište i pribežište, Šabac.

Momčilo Vereš, Foto: "Glas Podrinja"


Šabac polazna stanica
Od prvog posla za šankom u lokalnom klubu do menadžera supervizora poznatih svetskih restorana proteklo je 17 godina. Ne osvrće se često na ono što je prošlo, uvek gleda unapred, ali se odlično seća početka.

Foto: Privatna arhiva


-U jednom trenutku roditelji su se razveli. Sestra, majka i ja smo u tada živeli kao podstanari. Kao i svaki tinejdžer u tom dobu želeo sam da imam džeparac. Slučajno, prijatelj me pitao da li želim da u jednom klubu radim honorarno i perem čaše. Pristao sam - kaže Momčilo o prvom zarađenom novcu i osećaju kada je dobio prvi honorar.

-Dnevnica je tada bila 1.000 dinara, te 2005. godine. To mi je bilo i više nego dovoljno za sve. Nisam ostao na tome. Sledeći korak je bio posao konobara, a iskustvo mi je pomoglo da odem na primorje i tako je sve počelo. Postepeno uviđate sve prednosti posla, zarađujete i možete da tražite bolji posao, poziciju.

Foto: Privatna arhiva


Sjaj Emirata i Abu Dabija
Posebnost mladosti je što uvek traži više i bolje od života. Granice ne postoje ako dovoljno verujete u sebe. Prepreke postoje, ali je veština pronaći ukloniti ih.

-U jednom trenutku sam shvatio da mogu samostalno da radim, imam nešto svoje. Ušteđeni novac sam uložio u restoran. Iako je posao dobro funkcionisao ponuda koja je stigla iz Emirata je bila odlična, te sam odlučio da promenim posao, sredinu - dodaje Momčilo i ističe da je razlog odlaska bio i lične prirode, ali da se nije pokajao što je sa „koferom u ruci“ krenuo na drugi kraj sveta. Sa željom da napreduje u ugostiteljstvu, ali i da zaboravi tužne trenutke u Šapcu.

Foto: Privatna arhiva


-Odvažio sam se. Prodao sam restoran, spakovao se i krenuo u Emirate. Nisam znao da li je to prava odluka, ali ubrzo sam uvideo da jeste. Abu Dabi je bio i više nego što sam očekivao - pojašnjava za „Glas Podrinja“ Vereš.

Prizori kao sa postera i razglednica sa dalekih, egzotičnih ostrva postaju stvarnost. Pod prstima osećate pesak za koji ne verujete da je stvaran, a sunce kao da nije ono „domaće“, kaže Momčilo o mestima koje je imao priliku da poseti kada se brod usidri u luci


Kao supervizor menadžer u prestižnom restoranu je imao priliku da upozna, kako kaže „krem arapskog, ali i internacionalnog društva“. Doživeo je ostvarenje sna za sve ljubitelje Formule 1, biti u centru zbivanja, pratio trke iz blizine. Pasioniranim pratiocima ovog adrenalinskog sporta dobro je znana staza Jas Marina.

-Jedini klub na svetu koji se nalazi iznad staze Formule. Neverovatno iskustvo i doživljaj. Juče ste pratili trku putem TV ekrana, a danas ste tamo. I ne samo to, nego odgovorni da restoran pruži najbolju uslugu gostima. Najskuplji cirkus na planeti koji zahteva potpunu posvećenost i besprekornu organizaciju. A bio sam deo svega.

Vera u ostvarenje cilja
-Mama nije želela da se bavim ovim poslom, mislila je će to biti nešto prolazno. Ispostavilo se da nije tako i da je ugostiteljstvo moj profesionalni poziv. Obećao sam njoj i sestri da ću biti najblji u svom poslu. Želim da do 40 budem menadžer hotela. To mi je san i zacrtan cilj.


Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najmlađih i najmodernijih zemalja Bliskog istoka, Abu Dabi, Dubai i njihova neverovatna raskoš. Spoj tradicije, tehnologije, modernih zdanja, čini Emirate vrlo poželjnom turističkom i poslovnom destinacijom.

Doživeo je ostvarenje sna za sve ljubitelje Formule 1, biti u centru zbivanja, pratio trke iz blizine. Pasioniranim pratiocima ovog adrenalinskog sporta dobro je znana staza Jas Marina


-Tamo je život veoma lep, luksuzan. Ono što su uspeli da urade je neverovatno. Veliku pažnju posvećuju ugostiteljstvu. Emirati su potpuno druga dimenzija u odnosu na ostale. Gastronomija za njih je kao nauka, te je ugođaj koji nude potpuno savršen. U sećanju čuvam ukus njihove šavarme, ali našu sarmu ništa ne može da zameni.

Krstarenje morima sveta
Nakon bliskoistočne avanture na mapi sveta Momčilo je označio Los Anđeles, ali samo privremeno. Usledila je prekookeansko putovanje na kruzeru.

Putovanja su lek za dušu
-Putovanja daju širinu i lek su za dušu. Ne mora to da bude egzotično, ili putovanje na drugi kraj sveta. Srbija je divna zemlja, nudi toliko mesta za odmor i uživanje. Na samo nekoliko kilometara od Šapca su termalne vode Bogatića gde možemo da se opustimo. Mislim da za svakog postoji neko utočište i mesto za opuštanje. U našoj zemlji i regionu, priroda je izuzetna. Često volim da kažem, svuda pođi, ali kući dođi.


-Želeo sam da se oprobam iskusim rad na kruzeru. Kada sam stigao u luku ugledao sam impozantan brod, nalik na pokretni grad. Moram da priznam da prvih 20 dana nisam mogao odmah da pronađem svoju kabinu. I nikada ne radite na istom spratu, jedan dan je to 16. sprat, naredni 5. Postoji mogućnost da ćete promeniti tri uniforme u toku dana, zbog potreba posla. Brz i intenzivan način rada. Niko nije izuzet od obaveza, svi podjednako predano obavljaju svoj posao. Naporno da, ali vredi truda.

Foto: Privatna arhiva


Prizori kao sa postera i razglednica sa dalekih, egzotičnih ostrva postaju stvarnost. Pod prstima osećate pesak za koji ne verujete da je stvaran, a sunce kao da nije ono „domaće“, kaže Momčilo o mestima koje je imao priliku da poseti kada se brod usidri u luci.

-Tahiti, Bora Bora, Moreira, Pago Pago, Kostarika, Dominikana, Nikaragva, Havaji,... deo su mesta gde smo bili za tih šest meseci tokom plovidbe. Zatvor u Panami je neobičan, kao i priča o gradu je fascinantna. Zbog toga je poseta takvim mestima više od istorije.

„U moru“ ljudi iz različitih kutaka planete Momčilo je susretao i svoje sugrađane, čak i prijatelje. Brojne anegdote ostaju zabeležene, jer kako kaže srpska snalažljivost ne poznaje meridijane.
-Jedan susret je bio na Bora Bori gde smo krišom kroz žbunje ušli na plažu. Odlučili smo da ne želimo da platimo 600 evra i proveli nezaboravan dan. Trudio sam se da svaki slobodan trenutak iskoristim masksimalno, jer nisam znao da li će biti druge prilike i da li ću se ikada vratiti na to mesto ponovo. Mnogo toga se nauči i proživi - prepričava Momčilo anegdote i uz osmeh kaže da stranci prvo nauče srpske psovke, a tek onda „Dobar dan“.


Zanimljivo iskustvo za Šapčanina bio je prolazak tik uz Bermudski trougao. Bez obzira da li verujete u istinitost misterioznih nestanaka brodova, stvarnost ne negira da svetskim morima krstare pirati, naglašava naš sagovornik.

-Kapetan nas je upozorio na mogućnost pojave pirata. To je realna pretnja. Na sreću sve je prošlo u najboljem redu.

Evropa je uvek posebna
Ipak, svetska pandemija je promenila mnogo toga. Krstarenja su prekinuta, te je i posada bila prinuđena da se vrati u svoje matične zemlje. Uz manje neprijatnosti vratili su se u sigurne luke, porodicama.

Foto: Privatna arhiva


Poznato mesto nije bilo trajno rešenje za mladog avanturistu, te je nakon godinu dana odlučio da „digne sidro“ i otisne se put Zapadne Evrope.

-Veliko i dragoceno iskustvo rad u Evropu. Mogućnost napredovanja uz konstantan rad i edukaciju. Pravila treba da se poštuju i svaka greška se meri. Kao menadžer restorana morate da poznajete sve sastojke u kuhinji, način spremanja hrane i ponudu. Redovne su provere znanja. Često kažu, lako je tebi, ali snosite odgovornost za sve. Gost je na prvom mestu i sve mora da bude perfektno.


Ugostiteljstvo je odgovoran posao, ali nažalost nije uvek adekvatno vrednovano i cenjeno. Vremena se menjaju, te sve više mladih shvata da im ova delatnost može doneti brojne pogodnosti na profesionalnom planu.

-Mnogi ugostiteljstvo posmatraju kao trenutni posao dok ne pronađu neki bolji. Kada bi videli koliko može da se dobro živi i napreduje drugačije bi postupali. Poruka za sve je da mogu mnogo više. Treba da ih nosi motivacija i želja da napreduju. Prilika da sarađujete sa najboljim menadžerima u svetu, da učite od njih, to je nešto neverovatno. Uvek može bolje i više! Mogu slobodno da kažem da su konobari i kuvari iz Srbije sposobniji od drugih. Mislim da nam je to nešto urođeno. Da se trudimo, borimo i samim tim izdvajamo - deli svoje iskustvo Šapčanin koji trenuto vodi jedan od popularnijih gastro barova u gradu. Plan za budućnost ima i vredno radi na njegovom ostvarenju.
M. Ž.
Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш
  • Фото: приватна архива / аутор Момчило Вереш

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa