10. mart 2022.10. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse

Pružanje podrške mladima

Cilj programa pružanje radnih praksi mladima do 30 godina. Kroz plaćenu praksu trajanja od dva meseca stiču prva radna iskustva
Program unapređenja zapošnjivosti mladih kroz radne prakse predstavljen je početkom marta u Hotelu Sloboda.

Program je pokrenuo UNICEF u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku i partnerstvo sa NAPOR-om i Gi Group-om.

Cilj programa je pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su srednji, viši ili visoki stepen stručne spreme, kao i osnovno obrazovanje.

-Ideja je da kroz ovaj program u periodu od dva meseca 2.000 mladih ljudi prođe proces radnih praksi u 500 kompanija širom Srbije. Program za cilj ima da mladi dobiju šansu, naročito oni mladi iz ranjivih kategorija. Ciljna grupa jesu mladi od 15 do 30 godina, koji su nezaposleni, nisu u procesu obrazovanja ili obuka – rekao je Službenik za razvoj mladih i adolescenata UNICEF Marko Rakić.

Čak 234.000 mladih u Srbiji nalazi se u ovom statusu i koji su u nezavidnom položaju na tržištu rada i u riziku od dugoročne nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

Program je pokrenuo UNICEF u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje


-Mladi kroz plaćenu praksu trajanja od dva meseca stiču prva radna iskustva koja su bitna radi zasnivanja radnog odnosa. Bitno je da dođu u Nacionalnu službu za zapošljavanje, da se prijave na našu evidenciju gde će dobiti sve povratne informacije od savetnika za zapošljavanje – istakla je Savetnik za zapošljavanje filijale Šabac ispostava Bogatić Jelena Ristić.

Moderatori tribine bili su Službenik za razvoj mladih i adolescenata UNICEF Marko Rakić, Specijalista za obuku i razvoj kompanije Yazaki Ana Drezdić, Koordinator praktične nastave Ekonomske škole „Stana Milanović“ Vesna Pavlović, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje kao i predstavnici Gi Group-e.
Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa