31. mart 2022.31. mar 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nikola Savić, uzdanica porodične kompanije

Budućnost pripada mladima

„Znanje vam niko ne može oduzeti. To je najbolja investicija. Kada čovek ima znanje, tada ne postoje granice“, kaže mladi Nikola Savić
Mladi Nikola Savić od nedavno je i zvanično deo tima kompanije “Leon”, lokalne, ali i internacionalne prepoznatljive po proizvodnji anatomske obuće. Po završetku osnovnih studija vratio se u rodni grad i stečeno znanje primenjuje u porodičnoj firmi sa namerom da kroz nove ideje doprinese da kompanija bude više od lidera na tržištu.

Ekonomija pravi izbor


Po završetku osmoletke odabrao je Ekonomsko-trgovinsku školu „Stana Milanović“ koja nudi širok spektar smerova iz oblasti ekonomije. Ističe da odluka nije bila uslovljena porodičnim biznisom, već ličnim afinitetima i ambicijama.

-Ekonomija me oduvek zanimala. Još tokom srednje škole sam uvideo da me zanima i da mi dobro ide. Sa drugovima sam učestvovao na takmičenju Beogradske bankarske akademije (BBA) u izradi biznis plana. Za svoju poslovnu ideju smo nagrađeni i osvojili prvo mesto - kaže Nikola o priznanju koje je kao maturant osvojio.

Nagrađena biznis ideja bila je podsticaj da se zainteresuje za akademski program BBA, jer je kao laureat imao mogućnost da se upozna sa fakultetom. Odlična prilika da studira željenu oblast.

-Odabrao sam BBA, jer je odličan spoj teorije i praktičnog znanja. Sve je precizno definisano i profesori mogu da se posvete studentima. Verujem da njihov pristup ima uticaja na motivaciju studenata. Bankarstvo, marketing su mi bile sfere interesovanja - dodaje mladi Savić i napominje da je uz mentorsku podršku profesora stekao dobru bazu za ulazak u porodičnu kompaniju.

-Zahvaljujući profesoru Branku Živanoviću i njegovom mentorstvu pri izradi diplomskog rada, fakultetske obaveze mi nisu bile opterećenje. Profesori žele da kada steknemo diplomu imamo znanje koje je praktično i da sa ponosom kažemo gde smo studirali. Teorija i praksa uvek se dopunjuju, a sada sam u poziciji da to objedinim.

U narednom periodu planiram da budem u porodičnoj kompaniji. Odmah po završetku studija sam imao priliku da kao predstavnik firme budem na sajmovima u Dizeldorfu i Moskvi


Uz podršku sve je lakše


Nikola je uz obaveze u kompaniji priprema i master rad. Smatra da je akademsko usavršavanje neophodno za mladu osobu, ako želi da ostvari svoje ciljeve i potencijal.

-Moj poslovni put je donekle predodređen, ali nije u potpunosti isplaniran. U narednom periodu planiram da budem u porodičnoj kompaniji. Odmah po završetku studija sam imao priliku da kao predstavnik firme budem na sajmovima u Dizeldorfu i Moskvi. Odmah smo „bačeni“ u vatru - kaže sa osmehom Nikola i pojašnjava da prva poslovna iskustva deli sa bratom od strica.

Kako su istih godina zajedničkim snagama i pogledom na svet lakše ulaze u poslovne vode.
-Roditelji su nam uvek podrška, vetar u leđa. Kako posao napreduje, razvija se, tako je i naše angažovanje doborodošlo. Tu su da saslušaju ideje, primedbe i šta imamo da kažemo, pokažemo. Naravno da je i nama značajno da učimo od roditelja.

Privilegija, ali i velika odgovornost


Nikola smatra da je privilegija biti deo velike kompanije, ali i odgovornost veća kada je u pitanju porodična firma.

-Treba opravdati poverenje. Nikada ne govore da li nešto očekuju, ali kao dete osećate odgovornost i trudite se da to opravdate. Budete bolji i uspešniji. Od detinjstva sam prisutan. Prvo sam posmatrao sve, a zatim se i postepeno uključivao. Verovatno bi mi bilo teško da sam sada prvi put zakoračio u proizvodni pogon. Prošao sam kroz sve faze, od trake do sadašnjeg mesta. Ne bih želeo da neko misli da mi je sve bilo servirano na tacni.

Znanje je moć


Uz želju da jednog dana bude na čelu uspešne kompanije mladi Šapčanin teži i dodatnom ličnom usavršavanju. Smatra da je znanje moć u pravim rukama.

-Znanje vam niko ne može oduzeti. To je najbolja investicija. Kada čovek ima znanje, tada ne postoje granice- poručuje mladi Savić.
M.Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa