21. april 2022.21. apr 2022.
Izbor parcele značajan
BELA TRULEŽ

Izbor parcele značajan

Gajenje uljarica (suncokreta, soje, uljane repice) u pravilnoj plodosmeni je jedna od najznačajnijih preventivnih mera u zaštiti od bele truleži.

Povećanje površina pod suncokretom što se očekuje u ovoj godini, može uticati na odstupanje od pravilnog plodoreda, naročito na gornjem agroekološkom terenu, što može u značajnijoj meri doprineti pojavi bele truleži na suncokretu i na taj način negativno uticati na prinos ove uljarice.

KAKO NASTAJE INFEKCIJA – BELA TRULEŽ
Prouzrokovač gljiva S.sclerotiorum naseljava i opstaje u zemljištu i biljnim ostacima u vidu micelije ili sklerocija. Pri povoljnoj vlažnosti sklerocije klijaju u apotecije u kojima se formiraju askospore i koje nakon oslobađanja dospevaju na biljku domaćina i zaraze je.

SIMPTOMI
Poznati su simptomi ovog oboljenja koji se manifestuju prvo u vidu venjenja biljaka kao posledica korenske forme bele truleži. U vlažnim uslovima prepoznatljiva je gusta bela micelija u okviru koje se kasnije formiraju karakteristična telašca ove gljive crne boje-sklerocije na površini ili u samim obolelim biljkama. Sklerocije obezbeđuju održavanje gljive u zemljištu i do 10 godina.

Zaražene glave suncokreta su sitne, zrna nisu nalivena one trule, raspadaju se i tkivo glavice zajedno sa sklerocijama padaju na zemlji, a na stablu ostaje samo njen skelet. Takve parcele su zaražene sklerocijama gljive i na njima ne bi trebalo sejati suncokret ali ni soju ni uljanu repicu narednih bar 5 godina.

Na pojavu bele truleži glavice suncokreta značajan uticaj ima položaj glave suncokreta, tako da selekcije više radi na tome da glavica suncokreta ostane u vertikalnom položaju tako da se na njoj ne zadržava voda nakon padavina. Ranijih godina kod kasnijih prinosnih hibrida suncokreta zbog težine glava njihov položaj je bio veoma pogodan za zadržavanje vode i u godinama sa padavinama u drugom delu vegetacije suncokreta prinosi su bili redukovani zbog ovog oboljenja.

Zaraženo tkivo stabla se razmekšava i na tim mestima biljke se lome. Veoma često u untrašnjosti stabla cele biljke mogu se naći sklerocije. Usled destruktivnog delovanja gljive takve biljke ne daju prinos.

Kod suncokreta u godinama velike zaraze ovim patogenom štete se manifestuju značajnim smanjenjem prinosa semena i kvaliteta, odnosno procenta ulja u semenu. Naročito velike štete nastaju u proizvodnji semenskog suncokreta gde se veliki broj obolelih biljaka mora ukloniti.

KAKO UMANjITI ŠTETE OD BELE TRULEŽI
Sklerocije koje služe za održavanje gljive, prouzrokovača bele truleži Sclerotinia sclerotiorum ostaju vitalne u zemljištu i biljnim ostacima do 10 godina.

Preventivne mere koje treba poštovati u smanjenju opasnosti od ovog patogena:

1. Gajenje uljarica (suncokreta, soje, uljane repice) u pravilnoj plodosmeni je jedna od najznačajnijih preventivnih mera u zaštiti od bele truleži. Ne sejati ih na istoj površini bar 3-5 godina.
2. Intenzitet pojave bolesti uvek je veći ukoliko imamo padavine tokom leta.
3. Hemijska zaštita može umanjiti pojavu bele truleži primenom fungicida u fazi cvetanja koja se smatra i kritičnom fazom za infekciju glava suncokreta gljivom S.sclerotiorum . Opasnost je veća ukoliko se u to vreme očekuju padavine.

Za efikasnu zaštitu od bele truleži preporučuje se tretman fungicidima u fazi cvetanja biljaka ili 10 –ak dana ranije.

Ispitivanja istraživača u ovoj oblasti ukazuju na dobre rezultate u zaštiti suncokreta od bolesti primenom Propulse, Amistar extra, Pictor u fazi 7 listova i drugi tretman u fazi cvetanja.

Mera zaštite suncokreta od bolesti u našoj zemlji retko se sprovodi izuzev u proizvodnji semenskog suncokreta sobzirom da se S.sclerotiorum prenosi semenom.
dipl. inž. Sanja Popović savetodavac u PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa