5. maj 2022.5. maj 2022.
Čarobne perle za najlepši dan
JELENA STVARA UNIKATAN NAKIT ZA KOSU

Čarobne perle za najlepši dan

“Obilazeći sa drugaricom frizerske i salone venčanica imala sam ideju nekog svog idealnog nakita i poželela da to stvorim. Kada radim po porudžbini gledam kakva će biti frizura, ili kombinujem sa venčanicom, ili ukrasom na cipelama. Često radim po preporuci nekog ko je već nosio moj nakit”, navodi Jelena Stojićević, koja već četiri godine stavara unikatne ukrase za kosu
Venčanje je poseban dan u životu jedne devojke. Svaka želi da tog dana bude posebna i najlepša, što podrazumeva najlepšu haljinu, frizuru, cipele, buket... Bitan je svaki detalj, te tako možda baš nakit za kosu bude ono zrno magije neophodno za svaku bajku.

Pomažući drugarici da se pripremi za svadbu Jelena Stojićević, iz Gornje Vranjske, poželela je da oproba u izradi ukrasa za kosu za mlade. Od ideje su počele da se nižu i prve perle, a onda su se pojavili i prvi zainteresovani kupci i tako se rodio “Spell jewellery”. Nakon četiri godine se može pohvaliti da je desetine nevesti širom Srbije za svoj najvažniji dan na kosi nosilo baš njen ručni rad.

-Oduvek sam volela da nešto stvaram svojim rukama. Još u osnovnoj školi omiljeni predmeti su mi bili likovno i tehničko na kom sam mogla pomoću testerice i šper ploče nešto da napravim.



Obilazeći sa drugaricom frizerske i salone venčanica imala sam ideju nekog svog idealnog nakita i poželela da to stvorim. Usledilo je istraživanje na internetu, videla sam kako teče proces izrade i počela. Sada kada vidim svoje prve radove nisam potpuno zadovoljna, ali nekim devojkama se svide baš oni i žele takve. Naravno, ideja mi je da stvaram unikatne komade i nikada nisam napravila dva ista, može samo da bude slično, kaže Jelena.

Ima svoj stil od kog ne odstupa. Od materijala koristi staklene kristale i bisere i posrebrenu žicu.
-Kada nečim nisam potpuno zadovoljna, neću to ni ponuditi na svojim stranicama na Instagramu i Fejsbuku. Ponekad imam inspiraciju unapred, ali se desi i da počnem da pravim, pa kuda me ponese trenutak. Kada radim po porudžbini gledam kakva će biti frizura, ili kombinujem sa venčanicom, ili ukrasom na cipelama. Dešava se i da devojke nađu nešto na internetu pa mi pošalju i onda im uradim nešto slično, u skladu sa svojim veštinama i znanjem i materijalom koji imam, navodi Jelena.

Foto: Privatna arhiva


Svaki komad nakita je priča za sebe. Neki zahteva više, neki manje posvećenosti i vremena.
-Neki ukras završim za manje od sat vremena, dok neke radim i po nekoliko dana. Najveći izazov mi je bio kada je jedna devojka želela da joj napravim ukras od Svarovski kristala. Sada ponovo imam interesantnu porudžbinu – ukras dug metar i po.

Devojke su njem nakit kupovale i za mature, a kaže da joj je jedan od najdražih zadataka bio kada je radila komplet za krštenje za majku i devojčicu.



-Često radim po preporuci nekog ko je već nosio moj nakit. Jedna devojka je kupila za veridbu i sada je naručila i za svadbu, ali ne samo za sebe, nego i za ženske članove porodice i drugarice. Znače mi takve stvari jer predstavljaju priznanje za moj rad, kaže Jelena.



Naravno, u direktnom radu sa ljudima mora da bude i negativnih iskustava. Na sreću, bilo ih je neuporedivo manje nego pozitivnih.

-Samo jednom sam odstupila od svog principa i pristala jednoj devojci da pravim ukras sa veštačkim cvećem. Nabavila sam materijal, počela da radim, kao i svima, slala joj u procesu izrade i negde na sredini ona je prestala da se javlja. Završila sam ukras, poslala joj fotografije da bi tek posle nekog vremena javila da je odustala i da više ne želi to.

Želja da bude jedini posao
Jelena je po zanimanju strukovni ekonomista i radi u jednoj privatnoj firmi u administraciji. Izrada nakita za kosu predstavlja joj dodatni izvor prihoda, ali istovremeno i uživanje.
-Trenutno ne mogu da živim samo od ovoga, ali želja mi je da mi ovo bude primarna delatnost. Zbog posla nemam dovoljno vremena ni da se posvetim tome. Prodajem najviše preko Instagrama, a tamo mora da se bude stalno prisutan i aktivan da bi ljudi čuli za tebe. Na samom početku sam se pojavila i na jednom Bazaru u Šapcu i tada sam ostvarila dosta kontakata. Ovaj posao je specifičan, na pravim nešto što se kupuje stalno, nego u posebnim trenucima, zato to ne mogu da iznesem i čekam da neko naiđe i kupi, kaže Jelena Stojićević.


Podrška najbližih, roditelja, sestre, dečka, od početka je tu. Sestra Tanja najzaslužnija je za predstavljanje na Instagramu, jer da bi se tamo nešto prodalo, pored kvalitetnog proizvoda neophodno imati i dobru fotografiju.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa