23. jun 2022.23. jun 2022.
Destigmatizacija najveća dobit
IZLOŽBA RADOVA PACIJENATA DNEVNE PSIHIJATRIJSKE BOLNICE

Destigmatizacija najveća dobit

Da bi bio lečen u Dnevnoj bolnici, pacijent mora da bude kritičan, ali mora da bude u dovoljno dobrom stanju da shvata da mu je lečenje potrebno, odnosno da bude sposoban za saradnju, da prihvata lečenje i da prihvata protokol rada. Ono što je za pacijente, možda, i najvažnije od svega je da se na ovom mestu njihova bolest destigmatizuje
U Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici Opšte bolnice „Dr Laza. K. Lazarević“ Šabac, otvorena je izložba radova pacijenata, učesnika radne terapije. Postavku čine crteži, slike na platnu, upotrebni predmeti dekorisani dekupažom, korpice izrađene od papira, oslikane staklene flaše, heklani, vezeni i radovi urađeni na tkačkom razboju… Kako psihijatar dr Ljiljana Todorović, šef Odseka Dnevne psihijatrijske bolnice ističe, ovakav vid terapije značajno doprinosi umanjenju tegoba kod pacijenata i vrlo je korisna za sva anksiozna stanja, odnosno za stanja psihičke napetosti.

– Dnevna bolnica podrazumeva jedan oblik lečenja između ambulantnog i punog hospitalnog tretmana. Po protokolu rada imamo socioterapijske grupe, gimnastičke vežbe, relaksaciju, kao i radnu terapiju koja je neizostavni deo lečenja. U zavisnosti od njihovih primarnih ličnosti, kroz radnu terapiju pacijenti izražavaju svoju kreativnost. Imamo pacijente koji su u radnim odnosima, a imamo i one koji nisu u radnom odnosu tako da vrlo često imaju nekvalitetno iskorišćeno vreme, dosađuju se, što još više pogoršava njihovu bolest. Kada ovde nauče koliko je radna terapija korisna i kad sami osete koliko se bolje osećaju posle aktivnosti koje ovde sprovode, vrlo često neki od njih to nastave i kod kuće da rade – navodi dr Ljiljana Todorović.



U Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici uglavnom se leče pacijenti oboleli od depresije i psihotičnih poremećaja koji su u remisiji. Njima treba jači, intenzivniji nadzor u odnosu na ambulantni tretman, ali ne moraju da budu hospitalizovani u bolnici. A da bi bio lečen u Dnevnoj bolnici, pacijent mora da bude kritičan, ali mora da bude u dovoljno dobrom stanju da shvata da mu je lečenje potrebno, odnosno da bude sposoban za saradnju, da prihvata lečenje i da prihvata protokol rada. Ono što je za pacijente, možda, i najvažnije od svega je da se na ovom mestu njihova bolest destigmatizuje.
– Na žalost, u društvu i dalje postoji stav da je psihička bolest nešto što je sramota, nešto što treba sakriti, da jednom kada počneš da se lečiš na psihijatriji, ti si na neki način obeležen. Dnevna bolnica predstavlja i jedan vid destigmatizacije naših pacijenata, jer su oni zbog uvreženog mišljenja u društvu u problemu kada razmišljaju o svom lečenju. Zato je destigmatizacija u Dnevnoj bolnici nešto što je pacijentima najveća dobit, jer mi sa njima u edukativnom radu govorimo o mentalnom zdravlju, kako se prema tome treba odnositi i da tu nema mesta ni za kakvu sramotu, jer je to bolest kao i svaka druga. Svi koji su prošli kroz dnevnu bolnicu, mislim da su to shvatili. Empatija koju dobijaju od nas im je nezamenljiva i mnogi su rekli da se tu osećaju mnogo bolje nego u svojim porodicama. Mnogima je ovde postalo jasno zašto treba da se leče, da to nije ništa loše i strašno i da je moguće dovesti psihički problem pod kontrolu – objašnjava dr Todorović.

Kapacitet Dnevne psihijatrijske bolnice je 20 pacijenata, o kojima svakodnevno u toku prepodneva brine stručno osoblje šabačke bolnice. Pored psihijatra, na raspolaganju su im i radni terapeut, defektolog, psiholog i medicinska sestra.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa