30. jun 2022.30. jun 2022.
Vicešampioni sa trenerom (foto: fb privatna arhiva)

Vicešampioni sa trenerom (foto: fb privatna arhiva)

KAJAK: EVROPSKO JUNIORSKO I U23 PRVENSTVO

Srebrni odsjaj trijumfa

Odličje među mlađim seniorima. Srbija napravila veliko iznenađenje. Branko Lagundžić i Uroš Pavlović kao trener predstavljali šabački kajak. Uz Branka u posadi: Vrdoljak, Kovačević i Stojkov
Na listi favorita četverac mlađih seniora Srbije na 500 metara nije bio u krugu najužih kandidata za trijumf, ali na kraju je ostao papir prognoza negde izgubljen i počišćen i medalja koja najbolje svedoči o njegovoj pogrešnosti, odličje kao večna uspomena na veliki uspeh četvorice momaka među kojima je bio i Šapčanin Branko Lagundžić, a predvođenih ovdašnjim trenerom Urošem Pavlovićem. Kvartet su činili: Stefan Vrdoljak, Nikola Kovačević i Luka Stojkov.

Česi, Italijani, Nemci i Portugalci su smatrani kvalitetnijim od posade domaćina na Adi u Beogradu, no na kraju su svi završili iza Srbije, a jedina ekipa koja je imala bolje vreme bila je Poljska i to za nepunu sekundu. Za srebro je trebalo jedan minut, 22 sekunde i 538 hiljaditih delova sekunde, dok je zlato Poljskoj stiglo kao nagrada za vreme 1:22.468. Bronzu su osvojili Nemci.

-Moja prva evropska medalja, jako sam srećan. Ovaj četverac smo spremali skoro tri meseca i prošli smo loše trke u Poljskoj, ali radili smo vredno zajedno i trudili se, bili smo na ovom putu tim i zajedno sa Urošem Pavlovićem smo na kraju uspeli da osvojio srebrnu medalju. Ovo je moja prva godina u konkurenciji mlađih seniora gde tek očekujem dobre rezultate. Prvu narednu priliku za novi uspeh imamo već u septembru u Segedinu gde na očekuje svetsko prvenstvo, imao dva, tri meseca za dobre pripreme kao tim i nadamo se da ćemo tamo proći još bolje – istakao je za Savez posle trke Branko Lagundžić.

Na Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u Beogradu organizovano je 176 trka ukupno. Šabački kajak je u reprezentaciji Srbije bio zastupljen kroz četiri imena na vodi i dva u stručnom štabu. Uroš Pavlović i Milan Đenadić su bili među reprezentativnim trenerima i već dugo su deo stručnog štaba nacionalnog tima, dok su uz Branka na vodi bili: Luka Manjenčić, Mihailo Malović i Luka Trnavčević.

B. Lagundžić – prvi desno (foto: Kajakaški savez Srbije)


Manjenčić se nadmetao u tri dicipline. U dvosedu na 500 metara, zajedno sa Strahinjom Dragosavljevićem domogao se B finala i na kraju osvojio 17. mesto. Juniorski četverac na 500 metara, koji su uz njega činili još: Viještica, Andrić i Dadić stigao je do polufinala, dok je u velikom finalu jednoseda na 1.000 metara Manjenčić veslao i zauzeo osmo mesto u Evropi.

Mihailo Malović i Luka Trnavčević su se borili u kanuu. Obojica, kao i Manjenčić, među juniorima. Malović je izborio polufinale jednokleka na 200 metara, dok je svakako najmlađi Trnavčević nastupio u kvalifikacijama jednokleka na 1.000 metara.

Srpski kajakaši su ukupno osvojili u Beogradu dva juniorska zlata, jedno juiorsko srebro i jedno srebro kod mlađih seniora. U sveukupnom plasmanu Srbija je šesta nacija Prvenstva. Najuspešniji su Mađari i to ubedljivo, sa čak 20 medalja, a potom slede Poljaci, Italijani, Nemci i Španci.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa