15. septembar 2022.15. sep 2022.
Stalni napredak  i usvajanje novina
Praksa studenata Gastronomije u renomiranim ugostiteljskim objektima

Stalni napredak i usvajanje novina

Pored prilike da steknu praktično iskustvo i potrebne veštine za pružanje usluga na najvišem nivou po međunarodnim standardima, studenti se na ovaj način pripremaju za dalji karijerni put. Povezivanje obrazovne ustanove i privrede u procesu edukacije studenata omogućava osposobljavanje kvalifikovanih stručnjaka koji će, sa jedne strane, zadovoljiti potrebe poslodavaca, a sa druge imati priliku da napreduju u svom poslu
Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije, Akademije strukovnih studija Šabac, kao visokoobrazovna ustanova, teži da dostigne visoke standarde u nastavnom procesu i pruži svojim studentima najbolje obrazovanje. Povezivanje nauke i teorije sa privredom jedan je od preduslova da bi studenti po završetku strukovnih studija postali kvalitetan i konkurentan kadar. O tome svedoči ferijalna, stručna praksa za studente studijskog programa Gastronomija koja je ralizovana sa renomiranim ugostiteljskim objektima iz zemlje i inostranstva. Izuzetna saradnja ostvarena je sa restoranom DivčiBar sa Divčibara, hotelom Gorski hotel & spa koji se nalazi na Kopaoniku, kao i hotelima Montenegro i Splendid koji su deo kompanije Montenegro Stars Hotel Group, locirani u Bečićima i Budvi.

Obrazovanje budućih menadžera gastronomije zahteva stalni napredak i usvajanje novina u hotelijerskoj i gastronomskoj praksi, a praktična nastava predstavlja veoma važan vid edukacije studenata. Stručna praksa omogućava primenu teorijskih znanja i veština u radnom procesu, sticanje radnih navika, osposobljavanje za samostalni i timski rad. Priliku da borave i rade u pomenutim objektima imali su studenti svih godina studija, koji su stručnu praksu iskoristili da unaprede svoje znanje i primene ga u konkretnim situacijama. Studenti su za praktičan rad plaćeni, što je još jedan podsticaj više.

Svoja iskustva o praksi u restoranu DivčiBar prenosi nam student druge godine Stefan Đošić: „Odlazak na praksu za mene je predstavljao nešto sasvim novo i drugačije, cilj mi je bio da pokažem sve sposobnosti i primenim znanje stečeno na Akademiji strukovnih studija Šabac. Ceo kolektiv u restoranu, od menadžera, šefova šanka i kuhinje do pomoćnih radnika, nas je ljubazno prihvatio. Naučili smo mnogo radeći u kuhinji, naročito od šefa kuhinje Marka koji je bio u konkurenciji za dobijanje Mišelinove zvezdice, što je san svakog kuvara. Nakon dve nedelje boravka i rada u restoranu, kolega Nebojša i ja smo dobili dva dana da sami vodimo kuhinju. Moram priznati da nam je to bila u isto vreme i velika časti i velika odgovornost“.



Pored prilike da steknu praktično iskustvo i potrebne veštine za pružanje usluga na najvišem nivou po međunarodnim standardima, studenti se na ovaj način pripremaju za dalji karijerni put. Povezivanje obrazovne ustanove i privrede u procesu edukacije studenata omogućava osposobljavanje kvalifikovanih stručnjaka koji će, sa jedne strane, zadovoljiti potrebe poslodavaca, a sa druge imati priliku da napreduju u svom poslu.

Dani provedeni na studentskoj praksi postaće i deo najlepših uspomena kao što je naveo student druge godine Stefan Simić, koji je sturčnu praksu obavljao u Crnoj Gori:
„Ova dva meseca bila su neprocenjivo i najlepše iskustvo u životu. Zahvalan sam na ljubavi, poštovanju, razumevanju, životnim i kuvarskim lekcijama. Zahvaljujem se Akademiji i profesorima, koji su nam omogućili obavljanje prakse van zemlje, kao i kolegama na svim lepim trenucima koje smo kreirali zajedno. Hvala osoblju kompanije Montenegro Stars Hotel Group koji su dva meseca konstantno brinuli o nama. Imali su razumevanja dok smo prolazili kroz period prilagođavanja na za nas nešto potpuno novo. Najveću zahvalnost dugijem kolegama sa kojima sam imao čast da radim i doživim sve neverovatne momente, kako u hotelu, tako i van njega. Sve su to uspomene kojih ću se rado sećati“.

U narednom periodu Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije, Akademije strukovnih studija Šabac će nastaviti ovu uspešnu saradnju, a sve u cilju unapređenja znanja studenata i njihovog boljeg upoznavanja sa poslovnim procesima.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa