17. novembar 2022.17. nov 2022.
Plavo prskanje
Jesenja zaštita voćaka

Plavo prskanje

Nakon završene berbe voća, a pre plavog prskanja, potrebno je uraditi sanitarno agrotehničke mere, kao što su: orezivanje i ukljanjanje orezanih, obolelih i polomljenih grana, uklanjanje mumuficiranih plodova sa stabla, sakupljanje opalog i obolelog lišća i sve to izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se infekcioni potencijal prouzrokovača bolesti i brojnost štetočina u narednoj godini
Jedna od bitnih i obaveznih mera priprema voćaka za narednu vegetaciju je i jesenje „plavo prskanje“, kojim se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Ovom merom, voćke se dezinfikuju kako bi naredne sezone bile kvalitetne i zdrave, bez uzročnika bolesti.

Nakon završene berbe voća, a pre plavog prskanja, potrebno je uraditi sanitarno agrotehničke mere, kao što su: orezivanje i ukljanjanje orezanih, obolelih i polomljenih grana, uklanjanje mumuficiranih plodova sa stabla, sakupljanje opalog i obolelog lišća i sve to izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se infekcioni potencijal prouzrokovača bolesti i brojnost štetočina u narednoj godini.

Vreme i način tretiranja
Po standardnim preporukama, prskanje se izvodi kada otpadne veći deo lišća (oko 50-60% ), kako bi kvalitetno oprskali grančice, grane, stablo . Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 8°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, odnosno „voćke je potrebno okupati“, da tečnost može da dospe u svaku ranicu i da sklizne do korenovog vrata. Da bi se to postiglo, obično se preporučuje utrošak od 400 litara tečnosti po metru visine stabla, odnosno 1.200 lit/ha za stabla visine 3 metra.


Plavo prskanje (bakarnim preparatima) u periodu od početka opadanja lišća do kretanja vegetacije u proleće, predstavlja polaznu, osnovnu i veoma značajnu meru u zaštiti od bolesti, prinosa i obezbeđenja dugovečnosti voćaka. Izostavljanje jesenjeg i zimskog tretiranja bakarnim sredstvima znatno otežava zaštitu tokom vegetacije


Kada su optimalni uslovi za navedene infekcije, jesenje plavo prskanje koštičavog voća treba obaviti u dva navrata. Prvi tretman na početku opadanja lišća, kada je opalo 30-40%, a drugi kada je opalo 70-80%, kako bi depozit fungicida dospeo na rane koje nastaju prilikom opadanja listova. Ove rane predstavljaju ulazna mesta za infekcije patogenima. Ukoliko se oduži period opadanja lišća, a vreme je vlažno i temperature su iznad 0°C, prskanje treba ponoviti, kada opadne veći deo lišća, naročito ako u zasadima ima smolotočine.

Izbor preparata i koncetracije
Mogu se koristiti svi bakarni preparati: bordovska čorba, bakaroksihlorid, bakarhidroksid, bakar oksid, bakar sulfat, bakar hidroksid + kalcijum hlorid. Postoje različite preporuke što se tiče koncentracije i doze primene, ali je bitno da se tretiranjem bakarnim preparatima pokriju grančice, grane i stabla voćaka u celom periodu kada je moguća infekcija patogenima. Primeniti koncentraciju i količinu koja stoji u uputstvu za određeni preparat.

Zaključak
Plavo prskanje (bakarnim preparatima) u periodu od početka opadanja lišća do kretanja vegetacije u proleće, predstavlja polaznu, osnovnu i veoma značajnu meru u zaštiti od bolesti, prinosa i obezbeđenja dugovečnosti voćaka. Izostavljanje jesenjeg i zimskog tretiranja bakarnim sredstvima znatno otežava zaštitu tokom vegetacije.
Slobodan Gošić, savetodavac za zaštitu bilja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa