12. januar 2023.12. jan 2023.
Reprezentacija u Dubajiu (foto: BSS)

Reprezentacija u Dubajiu (foto: BSS)

BOKS: OLIMPIJSKE IGRE 2024

Prilika za Ametovića

Međunarodna bokserska federacija i Međunarodni olimpijski komitet su dugo u sukobu i još uvek, poput Demoklovog mača, iznad drevnog sporta stoji opasnost izbacivanja iz olimpijskog programa.

O. Ametović u borbi za OI (foto: BSS)


Velike šanse su da boksa ne bude u Los Anđelesu 2028, a za sada se čini da će Pariz 2024. imati plemenitu veštinu. Kvalifikacije i sam turnir u Tokiju realizovao je u potpunosti MOK, dok za Pariz nema instrukcija. Bilo kako bilo, IBA je objavila sistem kvalifikacija za OI u Parizu naredne godine, kao i spisak olimpijskih kategorija.

Sport sa drevne Olimpije
Boks je u programu modernih Olimpijskih igara od 1904. godine u Sent Luisu do danas, uz izuzetak onih u Stokholmu 1912. Ipak, osim moderne ere, boks je u antičkoj formi zastupljen i na drevnim Igrama u Olimpiji. Zapisi govore da pesničenje postoji od osmog veka pre nove ere. Umesto rukavica nosili su zavoje na pesnicama, nema mnogo detalja o pravilima, ali je suština bila vrlo slična modernom boksu.


Za olimpijska odličja muškarci će voditi borbu u sedam kategorija, žene u šest. U težinski najlakšoj kategoriji kod muškaraca ozbiljan kandidat za Igre biće Omer Ametović. Reč je o kategoriji do 51 kg. Mladi Šapčanin je svakako najbolji u Srbiji što se tiče pomenute kategorije. Prvi filter kvalifikanata biće Evropske igre u Krakovu (jun – jul), gde će polufinalisti steći olimpijsku kvotu, a ko ne uspe na taj način da se izbori, ima priliku 2024. kroz dva turnira svetskih kvalifiakcija gde je konkurencija jača.

Olimpijski grad svetlosti (Nicolas Briquet/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)


Ametović je ponikao u Bokserskom klubu „Živorad Rajšić“, a trenutno boksuje za ekipu Sombora. Bio je treći junior Evrope 2018 i treći omladinac 2019. godine. Nastupao je na Svetskom seniorskom šampionatu 2021. godine, a prethodne godine je osvojio i bronzu na Mediteranskim igrama. Osim kategorije do 51 kg, olimpijski turnir u muškoj konkurenciji predviđa: 57, 63 i po, 71, 80, 92 i 92 kg plus. Iako je i Semiz Aličić viđen kao olimpijski kandidat, njegova kategorija je do 60 kg, koja nije uključena u program narednih Igara.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa