30. mart 2023.30. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Karić ekonomista i pčelar iz Šapca

Pčelarska tradicija vek duga

Pčelarstvo je posebno. Donosi osećaj mira, uživanja, lekovito deluje na pčelara. Proizvodi od pčela višestruko su korisni. Potrebna je dodatna edukacija i znanje za one koji žele da se bave pčelarstvom
Ekonomista Nebojša Karić iz Šapca, otklon od svakodnevnih profesionalnih obaveza i užurbane gradske sredine pronalazi u pčelarstvu. Na porodičnom imanju u Slepčeviću, nastavio je tradiciju dužu od veka. Ističe da je za njega ovo više od hobija, odmor, ljubav. Našeg sagovornika Šapčani poznaju kao vrsnog ekonomistu, knjigovođu, direktora javnih i privatnih preduzeća, ali malobrojni znaju da se bavi pčelarstvom i da ima tajni recept za rakiju koju rado poklanja bliskim prijateljima.

-Prema popisu iz 1864. godine moj čukundeda je imao košnice, te je bilo sasvim logično da se bavim pčelarstvom. Do 2013. godine med nisam prodavao, a od tada, uz proširenje košnica započeo sam i prodaju - kaže Šapčanin i ističe da se trudi da proizvod bude organski, iako je to teško u vremenu kada je upotreba pesticida nekontrolisana i često zloupotrebljena.

-Kada govorimo o organskoj proizvodnji i pčelama, mogu da najbolje ilustrujem kroz primer. Mogu da popijem čašu preparata sa kojim tretiram pčele bez posledica po svoje zdravlje, dok drugi pčelari konzumacijom jedne kašičice svog preparata mogu da izazovu smrtni ishod.

Bez pčela svet će nestati
Navodi da je potrebno da se podigne svest o štetnosti zloupotrebe pesticida i preparata koji mogu negativno da utiču na pčele, ali ne samo na njih, već i neposredno i posredno na zdravlje i život ljudi. Veruje da je neophodna edukacija, a posebno voćara. Često se može čuti da ako nestanu pčele, nestaće i svet.

-Svoj voćnjak tretiram organskim preparatima na bazi koprive, joda i sode-bikarbone. Trudim se da bude zdravo. Od tog voća koje uzgajam pravim vino i rakiju, posebno za prijatelje. Imam posebnu prostoriju za tu namenu gde skladištim svoje proizvode. Vino od kupine je najinteresantnije svima, ali i rakija čiji recept ne otkrivam- dodaje Karić.

Foto: Privatna arhiva


Naglašava da uvek treba slušati savete stručnjaka, jer je poljoprivrednicima teško da prate sve novine i dešavanja. Ipak, za sve nedoumice treba da konsulutuju eksperte.

-Veliki je problem neadekvatna upotreba i nepoštovanje karence. Potreba za hranom je velika, ali moramo poštovati neka pravila. Ne samo kada je upotreba pesticida u pitanju, već i pčelarstvo - pojašnjava naš sagovornik i dodaje da pravilo broja košnica u pčelinjaku treba ispuniti.

-Pčelinjak ne bi trebalo da ima više od 30 košnica na jednom mestu. Zbog toga sam podelio košnice, te je jedan u Drenovcu, a drugi u Slepčeviću. Iako se pridržavate neophodnih instrukcija, ne znači da će to i drugi činiti. Prenaseljenost je veliki problem u pčelarstvu.

Foto: "Glas Podrinja"


Neophodna edukacija pčelara
Ističe da bi svaki pčelar morao da poseduje određena znanja i veštine kako bi se bavio pčelarstvom. Bezbednost i zdravlje pčelara, osoba koje mu pomažu, pčelara, a potom i tehnologija proizvodnje meda.

-Smatram da je potrebno da savladate tri osnovne stvari ako želite da se bavite pčelarstvom: znati pružiti pomoć sebi i drugima, znati sa kojim lekovima se tretira i kada se cedi med. Zbog komercijalizacije i prinosa, med se često cedi nezatvoren, a samim tim gubi na kvalitetu. Med mora da sazreli. Verujem u konstantu edukaciju i usavršavanje. Odnedavno sam i implementirao nove košnice za ekološko pčelarenje. Kod njih je devičansko saće koje je lek. Stavlja se prazan ram bez satne osnove. Gubi se količina meda dok pčele naprave saće, ali se dobija kvalitet. Nema primesa otrova i parafina. I nije samo kvalitet u pitanju, već i ispravnost proizvoda. Znamo koliko su pčelinji proizvodi dobri za zdravlje i lekoviti.

Prema popisu iz 1864. godine moj čukundeda je imao košnice, te je bilo sasvim logično da se bavim
pčelarstvom. Do 2013. godine med nisam prodavao, a od tada, uz proširenje košnica započeo sam i prodaju


Više od hobija
Tokom sezone pčelinjak je na paši na obroncima Cera i Fruške gore. Rad u poljoprivredi odmara, daje snagu i smirenost za svakodnevne izazove.

-Rad sa pčelama deluje umirujuće i opuštajuće na mene, kao i proizvodnja vina. To su stvari koje me ispunjavaju. Na imanju u Slepčeviću imam posebnu prostoriju u kojoj skladištim vina i rakije koje proizvodim. To je moj kutak, te često u šali kažu da se ulazi kao u apoteku - kaže kroz osmeh i planira novu sezonu za koju se nada da će biti uspešna i medonosna.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa