27. april 2023.27. apr 2023.
Foto: MUO

Foto: MUO

Molitveno sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu

Jasenovac ne smemo prepustiti zaboravu

Molitveno sećanje na stradanje i patnje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine 22. aprila u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, na dan kada se odigrao proboj poslednjih Jasenovačkih logoraša. Ovim okupljanjem čuva se uspomena na sve žrtve koje je naš narod podneo tokom Drugog svetskog rata.

U subotu 22. aprila 2023. godine navršava se sedamdeset osam godina od proboja Jasenovačkih logoraša. U spomen na sve stradale, Eparhija Pakračko-slavonska organizovala je liturgijsko praznovanje, kako bi se žrtvama fašističkog terora odala dužna počast.

U hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, održana je sveta Liturgija, nakon koje je odslužena i panihida i osveštan slavski kolač.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je s vernim narodom Njegovo Preosveštenstvo episkop mileševski gospodin Atanasije, uz sasluženje preosvećene gospode episkopa slavonskog Jovana i šabačkog Jeroteja.

Jasenovac je simbol najvećeg stradanja našeg naroda, koji država Srbija i srpski narod ne smeju prepustiti zaboravu. Nastavljajući molitvenu kulturu sećanja na sve žrtve Jasenovca, čuvamo od zaborava našu prošlost za pokolenja koja dolaze.

Molitvenom sećanju u Mlaki prisustvovala je i delegacija iz lokalnih samouprava Mačvanskog upravnog okruga, koju je predvodio načelnik Željko Marjanović.
Kabinet načelnika MUO

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa