27. april 2023.27. apr 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Pozorišno proleće u Šapcu do 29. aprila

Rolerkoster emocija u Šabačkom pozorištu

„Verujem da će odabrane predstave biti pravi rolerkoster emocija, a da će se publika posle nekih predstava nasmejati, posle nekih plakati“, rekao je selektor festivala Miroslav Radonjić
Ovogodišnji teatarski festival Pozorišno proleće okupio je brojne poklonike dramske umetnosti u Šapcu. Kako je istaknuto prve festivalske večeri, publiku očekuju predstave različitih žanrova, ali i povezane motivima snova i sećanja. Selektor festivala Miroslav Radonjić veruje da Festival zauzima značajno mesto u Srbiji kada je pozorišna umetnost u pitanju. Naglašava da se prilikom odabira predstava vodio ne samo umetničkom vrednošću, već i emotivnom komponentom svake od njih.

Foto: "Glas Podrinja"


-Uprkos svemu što se dešava u svetu, pandemija, ratovi umetnost je ono što nas oplemenjuje i zbog čega, između ostalog, vredi živeti. Verujem da će odabrane predstave biti pravi rolerkoster emocija, a da će se publika posle nekih predstava nasmejati, posle nekih plakati, a možda će po dolasku kući leći na pod i zapitati se, kako to živimo. Nakon toga će neki sanjati da su galeb koji leti iznad najlepših istarskih ostrva, raja na zemlji, Brijuna i da će čuti uspavanku koja čini da zaborave nasilje kome smo izloženi. Po buđenju ostaje nada da je sve to bila samo jedna mračna komedija - dodao je Radonjić uz nadu da će umetnost učiniti da svi bar na trenutak zaborave probleme i uplove u drugačiji svet, gde vreme teče drugačijim tempom.

Premijera „Mračna komedija“ zatvara festival
„Rolerkoster“, Jelene Kjago u režiji Milice Kralj, Atelja 212 iz Beograda otvorila je Proleće, a poslednje festivalske večeri biće premijerno izvedena predstava Šabačkog pozorišta „Mračna komedija“ prema tekstu Pitera Šefera u režiji Petra Jovanovića.

Glumac Miloš Vojnović smatra da će se publika lako identifikovati sa ulogama i da će uživati.
-Sa Petrom je odlična saradnja i drago mi je što sam imao priliku da radim sa njim na prestavi. Jedna od nepredviđenih situacija tokom procesa bila je povreda koleginice koja je morala da napusti projekat, ali je koleginica Jovana Pantić „uskočila“ u pet do 12. Ovo je još jedan pokazatelj značaja brojnijeg ansambla, te da je važno da imamo kolege različitih godina i iskustva - pojasnio je Miloš.

Foto: "Glas Podrinja"


Ansambl ističe da je proces rada na predstavi bio zanimljiv, izazovan, ali da je reditelj bio konstanta prodrška.

-Predstava je zahtevna, jer ima dosta scenskog pokreta i potrebna je dodatna koncentracija. Potrebno je da se ponašamo kao da smo u mraku, iako su naravno reflektori prisutni. To je glumcima interesantno, a meni je poseban izazov, s obzirom na to da nisam od početka u procesu - izjavila je Jovana Pantić.

24. april
Jelena Kajgo
ROLERKOSTER
režija: Milica Kralj
Atelje 212, Beograd
25. april
Anton Pavlovič Čehov
GALEB
režija: Milan Nešković
Narodno pozorište Sombor
26. april
Darko Cvijetić
ŠTO NA PODU SPAVAŠ
režija: Kokan Mladenović
Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo

27. april
Kokan Mladenović
BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA
režija: Kokan Mladenović
Kreativna produkcija Joca Art, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar, Beograd
28. april
Đorđe Kosić
USPAVANKA ZA ALEKSIJU RAJČIĆ
režija: Jug Đorđević
Narodno pozorište u Beogradu, Fondacija „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“ i Sterijino pozorje Novi Sad
29. april
Predstava u čast nagrađenih (premijera)
Piter Šefer
MRAČNA KOMEDIJA
režija: Petar Jovanović
Šabačko pozorište


„Mračna komedija“ svoj naslov duguje i postavci na sceni. Naime, veći deo predstave se odvija u „mraku“, te je i zbog toga „mračna“.
-U komadu nema ništa mračno, naprotiv, veoma je vedra i svetla. Igramo u čast nagrađenih, što je dodatna odgovornost - kaže reditelj Petar Jovanović.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa