27. april 2023.27. apr 2023.
Foto: Dejan Rafailović

Foto: Dejan Rafailović

Izložba fotografija Jugoslava Radojevića

Pozorišni trenuci sačuvani od zaborava

-Izložba Jugoslava Radojevića je svedočanstvo vremena. Zajedno beležimo i ispisujemo istoriju Šabačkog pozorišta. Moram da budem iskren da Jugoslav nije stvarao fotografije, već prava umetnička dela. Kada govorimo o Festivalu, na nama je da budemo dobri domaćini. Smatram da je selekcija ove, ali i prethodnih godina odlična, što potvrđuju i rasprodate ulaznice
U Galeriji „Vladislav Lalicki“ tokom naredna dva meseca zainteresovani Šapčani i Šapčanke imaju priliku da pogledaju izložbu pozorišnih fotografija našeg kolege i fotoreportera Jugoslava Radojevića. Postavku čine fotografije sa predstava gradskog teatra nastale tokom prethodne decenije.

Kako je naglasio autor izložbe, trudio se da prenese i dočara atmosferu sa predstava, te da su zabeleženi trenuci preneti nastali spontano bez dogovora sa glumcima.

Foto: Dejan Rafailović


-Pokušao sam da različitim fotografskim tehnikama i metodama da dočaram emocije, pokret, kostim, scenu, svetlo i sve ono što čini predstavu. Da li sam u tome uspeo, ostavljam na posetiocima izložbe da procene - rekao je Radojević i napomenuo da su na fotografijama članovi ansambla, ali da pozorište čine svi oni koji vredno rade kako bi predstava bila uspešna.

-Napravili smo određeni izbor predstava Šabačkog pozorišta nastalih tokom prethodnih deset godina.

Direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić ističe da je ponosan na Festival, zainteresovanost sugrađana za dramsku umetnost, što potvrđuje i činjenica da su karte rasprodate. Naglašava da je izložba fotografija sa pozorišnih predstava prava uvertira u praznik teatra.

-Izložba Jugoslava Radojevića je svedočanstvo vremena. Zajedno beležimo i ispisujemo istoriju Šabačkog pozorišta. Moram da budem iskren da Jugoslav nije stvarao fotografije, već prava umetnička dela. Kada govorimo o Festivalu, na nama je da budemo dobri domaćini. Smatram da je selekcija ove, ali i prethodnih godina odlična, što potvrđuju i rasprodate ulaznice - pojasnio je Vasilić.

Pokušao sam da različitim fotografskim tehnikama i metodama da dočaram emocije, pokret, kostim, scenu, svetlo i sve ono što čini predstavu. Da li sam u tome uspeo, ostavljam na posetiocima izložbe da procene


Gradonačelnik Šapca na svečanom otvaranju izložbe čestitao je autoru izložbe na posvećenosti i predanosti u radu.

-Jugoslav Radojević izložbom je prikazao hroniku jednog vremena kroz različite fotografije predstava. Možemo videti kako se pozorište menjalo, predstave. Ponosan sam što imamo odličnog fotografa i fotoreportera u gradu, kao i na njegov rad i ono što ostavlja generacijama koje dolaze - izjavio je dr Aleksandar Pajić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa