Инфо

27. април 2023.27. апр 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Позоришно пролеће у Шапцу до 29. априла

Ролеркостер емоција у Шабачком позоришту

„Верујем да ће одабране представе бити прави ролеркостер емоција, а да ће се публика после неких представа насмејати, после неких плакати“, рекао је селектор фестивала Мирослав Радоњић
Овогодишњи театарски фестивал Позоришно пролеће окупио је бројне поклонике драмске уметности у Шапцу. Како је истакнуто прве фестивалске вечери, публику очекују представе различитих жанрова, али и повезане мотивима снова и сећања. Селектор фестивала Мирослав Радоњић верује да Фестивал заузима значајно место у Србији када је позоришна уметност у питању. Наглашава да се приликом одабира представа водио не само уметничком вредношћу, већ и емотивном компонентом сваке од њих.

Фото: "Глас Подриња"


-Упркос свему што се дешава у свету, пандемија, ратови уметност је оно што нас оплемењује и због чега, између осталог, вреди живети. Верујем да ће одабране представе бити прави ролеркостер емоција, а да ће се публика после неких представа насмејати, после неких плакати, а можда ће по доласку кући лећи на под и запитати се, како то живимо. Након тога ће неки сањати да су галеб који лети изнад најлепших истарских острва, раја на земљи, Бријуна и да ће чути успаванку која чини да забораве насиље коме смо изложени. По буђењу остаје нада да је све то била само једна мрачна комедија - додао је Радоњић уз наду да ће уметност учинити да сви бар на тренутак забораве проблеме и уплове у другачији свет, где време тече другачијим темпом.

Премијера „Мрачна комедија“ затвара фестивал
„Ролеркостер“, Јелене Кјаго у режији Милице Краљ, Атеља 212 из Београда отворила је Пролеће, а последње фестивалске вечери биће премијерно изведена представа Шабачког позоришта „Мрачна комедија“ према тексту Питера Шефера у режији Петра Јовановића.

Глумац Милош Војновић сматра да ће се публика лако идентификовати са улогама и да ће уживати.
-Са Петром је одлична сарадња и драго ми је што сам имао прилику да радим са њим на престави. Једна од непредвиђених ситуација током процеса била је повреда колегинице која је морала да напусти пројекат, али је колегиница Јована Пантић „ускочила“ у пет до 12. Ово је још један показатељ значаја бројнијег ансамбла, те да је важно да имамо колеге различитих година и искуства - појаснио је Милош.

Фото: "Глас Подриња"


Ансамбл истиче да је процес рада на представи био занимљив, изазован, али да је редитељ био константа продршка.

-Представа је захтевна, јер има доста сценског покрета и потребна је додатна концентрација. Потребно је да се понашамо као да смо у мраку, иако су наравно рефлектори присутни. То је глумцима интересантно, а мени је посебан изазов, с обзиром на то да нисам од почетка у процесу - изјавила је Јована Пантић.

24. април
Јелена Кајго
РОЛЕРКОСТЕР
режија: Милица Краљ
Атеље 212, Београд
25. април
Антон Павлович Чехов
ГАЛЕБ
режија: Милан Нешковић
Народно позориште Сомбор
26. април
Дарко Цвијетић
ШТО НА ПОДУ СПАВАШ
режија: Кокан Младеновић
Српско народно позориште, Нови Сад, Драмско казалиште „Гавела“, Загреб, Народно позориште Сарајево и МЕСС Сарајево

27. април
Кокан Младеновић
БИЛО ЈЕДНОМ НА БРИЈУНИМА
режија: Кокан Младеновић
Креативна продукција Јоца Арт, Центар за културу Свилајнац и Битеф театар, Београд
28. април
Ђорђе Косић
УСПАВАНКА ЗА АЛЕКСИЈУ РАЈЧИЋ
режија: Југ Ђорђевић
Народно позориште у Београду, Фондација „Нови Сад - Европска престоница културе“ и Стеријино позорје Нови Сад
29. април
Представа у част награђених (премијера)
Питер Шефер
МРАЧНА КОМЕДИЈА
режија: Петар Јовановић
Шабачко позориште


„Мрачна комедија“ свој наслов дугује и поставци на сцени. Наиме, већи део представе се одвија у „мраку“, те је и због тога „мрачна“.
-У комаду нема ништа мрачно, напротив, веома је ведра и светла. Играмо у част награђених, што је додатна одговорност - каже редитељ Петар Јовановић.
М. Ж.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa