27. april 2023.27. apr 2023.
Dragana Ignjatović, Foto: Privatna arhiva

Dragana Ignjatović, Foto: Privatna arhiva

Priznanje Udruženja vaspitača Beograda

Šapčanki Dragani Ignjatović nagrada za igračku za decu „Mali paleontolozi“

Cilj izložbe je da promoviše vrednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i da se istakne značaj igre za razvoj dece. Ovo didaktičko sredstvo kod dece podstiče kognitivni razvoj, logičko mišljenje, finu motoriku šake i prstiju, preciznost... Nastalo je kao podsticaj dečjeg interesovanja za dinosauruse
Kada rad inspirišu deca i daju mu visoku ocenu, uspeh je zagarantovan. Šapčanka Dragana Ignjatović osvojila je treće mesto sa igračkom „Mali paleontolozi“ na tradicionalnom konkursu za najbolje didaktičko sredstvo u kategoriji igračka, igra i zbirka tekstova za decu, u organizaciji Udruženja vaspitača Beograda. Dragana je završila strukovni master na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu i u vrtiću „Srećko“ u okviru Predškolske ustanove „11. april“ radi osam godina, a to joj nije prva nagrada. Kroz kreativan rad osmišljava nove načine da decu motiviše da istražuju svet znanja i aktivno prate putokaze koji će ih do tog sveta odvesti.

Kad deca istražuju i nagrađuju
Tako se u dečijim glavama rađaju ideje koje vaspitačima iznova pružaju izvore inspiracije.
-Malo je reći da je igračka „Mali paleontolozi“ privukla dečju pažnju. Pored nje je uvek bilo dece koja su istraživala. Nije bilo neophodno ni objasniti proces igre, sve im je bilo jasno. Samo sam ih usmerila kada su postavljali delove dinosaurusa na stalak, jer postoji oznaka na magnetima kako bi se olakšalo povezivanje na taj način. Deca su sama došla na ideju da od kinetičkog peska prave jaja dinosaurusa. Dala sam im dodatno sitne igračke dinosaurusa od kojih su sa kinetičkim peskom pravili fosile.

Kroz timski rad, deca se upoznaju sa zanimanjem paleontologa, Foto: Privatna arhiva


Pored toga, imali su mogućnost da plastificirane oblike jaja usmere ka izvoru svetlosti i uoče čije se vrste mladunče nazire u tom jajetu, što je dodatni vid igre. Tada je jedan dečak redom nabrajao vrste dinosaurusa, povezujući ta plastificirana jaja sa istim igračkicama- objašnjava Dragana, koja je 2019. osvojila drugu nagradu Udruženja vaspitača za igračku na temu „Ljudsko telo“.
Svake godine imaju takve izložbe i na nivou predškolske ustanove u sklopu manifestacije „Aprilski dani novobeogradskih predškolaca“, te se ova igračka našla i na postavci u opštini Novi Beograd.

Cilj izložbe održane 28. i 29. marta u Dečjem kulturnom centru u Beogradu je da promoviše vrednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i da se istakne značaj igre za razvoj dece. Na konkurs je prispelo 29 radova za sve oblasti.

Deca su bila uključena i u samu izradu tako što su i oni pripremali papir za kaširanje, kaširali, bojili. Pošto je sredstvo većim delom pravljeno u kućnim uslovima, podršku u farbanju elemenata imala sam i od mog petogodišnjeg sestrića Vase


-Često sam pravila didaktička sredstva od kojih su tih godina mog studiranja bile organizovane i prodajne humanitarne izložbe. Pronašla sam se u toj vrsti kreativnog rada, tako da sam svake godine pripremala didaktičko sredstvo za učešće. Pored kolega i članova žirija, najmlađi posetioci iz okolnih vrtića su došli organizovano sa svojim vaspitačima. Osim žirija i nas učesnika međusobno, deca su takođe imala mogućnost da glasaju. Najveća nagrada mi je njihovo priznanje, a od njih imam najviše ocene. Iako je ova igračka zauzela treće mesto, ja sam ispunjena kao da je osvojila prvo. Prevazišla sam svoje mogućnosti. Smatram je vrlo kvalitetnom i u estetskom i u vaspitno- obrazovnom smislu- navodi Dragana.

Mali kustosi i podrška sestrića
Didaktičko sredstvo napravljeno je od kaširanog papira i kartona, stalak za njegovo postavljanje od plastične cevi za vodu, a kutija u kojoj se nalazi od kartona. Proces izrade dinosaurusa je trajao sedam dana u kontinuitetu. U kutiji sa kinetičkim peskom se nalaze njegovi ostaci koje bi deca pomoću četkica pronašla, sakupila i očistila ih, a zatim, posmatrajući oznake na magnetima, povezivala sa istim oznakama na stalku, formirajući kompletan skelet dinosaurusa Tiranosaurusa reksa. Kao pomoćno sredstvo se nalazi slika sklopljenog skeleta i kraći tekst sa slikama o fosilima i dinosaurusima. Deca mogu da otiskuju po kinetičkom pesku zadnjim nogama dinosaurusa ili sitnim igračkama dinosaurusima, tako formirajući fosile.

Podrška dece
bitan faktor, Foto: Privatna arhiva


-Kroz timski rad, deca se upoznaju sa zanimanjem paleontologa, stiču saznanja o izgledu i osobinama dinosaurusa, kao i značenja reči fosil. Ovo didaktičko sredstvo kod dece podstiče kognitivni razvoj, logičko mišljenje, finu motoriku šake i prstiju, preciznost... Nastalo je kao podsticaj dečjeg interesovanja za dinosauruse. Jedan dečak u grupi je često govorio o njima, donosio igračke, svaki njegov odevni komad sadrži barem jednu sliku dinosaurusa. Nakon postavke skeleta, kao kustos, ispričao je svojim drugarima sve što zna o dinosaurusima, a posebno o vrsti Tiranosaurusa reksa.

Deca su bila uključena i u samu izradu tako što su i oni pripremali papir za kaširanje, kaširali, bojili. Pošto je sredstvo većim delom pravljeno u kućnim uslovima, podršku u farbanju elemenata imala sam i od mog petogodišnjeg sestrića Vase. Zahvalna sam i svojoj koleginici Jeleni Vujanić i njenom suprugu Veljku, takođe Šapčanima, koji su uvideli koliko sam istrajna u izradi i pomogli mi tako što su napravili stalak za dinosaurusa. Želela sam da bude trodimenzionalan, kao eksponat u muzejima. Takve slike su mi bile polazna ideja- dodaje Dragana.

Svečana dodela nagrada održana je u Beogradskom dramskom pozorištu, 13. aprila. Prvo mesto osvojila je koleginica Tijana Kvasnevski iz vrtića „Čuperak“ sa igračkom „Čarobna slovarica“, tako da su Predškolskoj ustanovi u kojoj rade donele dva priznanja.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa