11. maj 2023.11. maj 2023.
Festival nauke „Nikola Tesla“ u CSU
O liku i delu velikog naučnika

Festival nauke „Nikola Tesla“ u CSU

Planirano je dvadesetak radionica, a vodiće ih profesori osnovnih i srednjih škola
Manifestacija posvećena liku i delu velikog naučnika, Festival nauke „Nikola Tesla“, biće organizovana od 22. do 26. maja u Centru za stručno usavršavanje (CSU). Planirano je dvadesetak radionica, među kojima su prenos podataka na daljinu, obnovljivi izvori energije, kaligrafska, nastanak svemira, a vodiće ih profesori osnovnih i srednjih škola. Zanimljivo je da će biti korišćeni instrumenti Centra za promociju nauke kao što su influentna mašina, Teslin transformator, magnetna tabla i drugi.

Klub Nikole Tesle i niz programa
-Klub Nikole Tesle otvorili smo uz podršku Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, a na inicijativu profesorke fizike Mirjane Božić. Festival nauke koji organizujemo samo je početak niza programa posvećenih njemu, budući da ćemo u okviru svake manifestacije koja se održava u toku godine pojedine segmente posvetiti njegovom liku i delu. Obeležavaćemo Dan nauke 10. jula povodom rođenja Nikole Tesle, posvetićemo mu se i u Noći istraživača, tokom zimskih i letnjih školica.



Angažovanjem i sprovođenjem programa rada kluba unapredićemo način razmišljanja učenika, kritičko mišljenje, doprineti unapređenju njihove matematičko- logičke, emocionalne i socijalne inteligencije, kao i izgradnji etičkih normi- objašnjava direktor CSU Branko Filipović.
Organizacijom niza manifestacija svi zainteresovani pojedinci biće uključeni u rad kluba.

O Fondaciji
Teslina naučna fondacija, nevladina i neprofitna organizacija sa sedištem u Filadelfiji, američka država Pensilvanija, osnovana je 10. jula 2004. godine, na 148. rođendan velikog naučnika. Istog dana u Crkvi Svetog Nikole u Filadelfiji osnovan je Klub pronalazača „Nikola Tesla”. Glavni cilj Fondacije je promocija Tesline zaostavštine i pružanje podrške onima koji kreću njegovim putem. Njen osnivač i predsednik je Nikola Lončar.


Podstrek talentovanim učenicima
-Osnivanjem Teslinog kluba daćemo podstrek inovativnim i proaktivnim profesorima da se kroz prezentaciju Teslinog lika i dela afirmišu u naučnom i istraživačkom radu. Organizacijom prezentacija i promocijom nauke i naučnih dostignuća, kao i manifestacija i radionica, motivisaćemo učenike da se bave istraživačkim i naučnim radom. Uključivanjem zainteresovanih pojedinaca u rad kluba, kao i saradnjom i razmenom iskustava i podrške sa ostalim Tesla klubovima, klubovi će postati vodeće institucije koje će promovisati Teslin lik i delo, a samim tim postati generatori razvoja mladih naučnika i istraživača, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Dajući primer dobre prakse iniciraćemo osnivanje Teslinih klubova u lokalnim školama, ali i u drugim centrima za stručno usavršavanje- podvlači Filipović.

Likovni konkurs za decu osnovnih škola u toku
U sklopu manifestacije, likovni konkurs na temu „Tesla srpsko dete postao je div planete, doneo je sreću svetu, obasjao svu planetu“ traje od 3. do 19. maja ove godine. Biraju se tri najbolja rada iz dve kategorije uz podršku nastavnika likovne kulture.
-Poslali smo poziv osnovnim školama, imamo mlađe, do četvrtog i starije kategorije, od petog do osmog razreda. Likovni konkurs će biti ograničen na deset radova iz svake škole, nastavnik likovne kulture- mentor će praviti selekciju. Dozvoljene su sve crtačke i slikarske tehnike, a radovi moraju biti samostalna dečja ostvarenja. Svečana dodela nagrada zakazana je za 26. maj- objašnjava stručna saradnica u CSU Ivana Bogićević.


Na radionicama u okviru Festivala nauke mogu da učestvuju i stariji, ne samo deca. U kreativne aktivnosti biće uključena i deca iz Predškolske ustanove. Poziv će biti upućen svim školama, a broj učesnika nije ograničen. Očekuju da se priključe i srednjoškolske obrazovne ustanove sa kojima su do sada imali lepu saradnju. Poslednjeg dana, u okviru Sajma nauke, svaka škola će prezentovati svoje izume nastale u sklopu dodatnih istraživanja u bavljenju naukom.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa