1. jun 2023.1. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Goran Čpajak gost Rezidencijalnog programa Kulturnog centra

Skulpture govore univerzalnim jezikom

Goran Čpajak nedavno se po prvi put se predstavio šabačkoj umetničkoj sceni, ali to je samo početak saradnje sa gradskim ustanovama kulture. U planu je da bude gost Rezidencijalnog programa Kulturnog centra i gradu ostavi skulpturu
za javni prostor
Skupltor Goran Čpajak predstavio je svoje radove u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu u okviru „Noći kulture“. Kako je istakao rad u kamenu odabrao je zbog lepote materijala, ali mogućnosti da svoje emocije pretoči u umetničko delo. Ističe da njegove skulpture nose univrerzalne motive, sa primesom tradicije. Veruje da je zbog toga njegova umetnička poetika prepoznata na svim kontinentima planete.

-Kamen je više od materijala. On nije samo sredstvo za reprodukciju nego i simbol arhetipskog čoveka. Odnos stvaraoca koji stvara u kamenu mora da bude u skladu sa njegovim karakterom, ali je potrebno i prilagoditi se materijalu kao što je kamen. Umetničko delo uz formu mora nositi emociju, a ona zavisi od onog ko stvara i njegove veštine da je utka u skulpturu – rekao Čpajak.

Skulpture Čpajaka mogu se videti u privatnim i muzejskim kolekcijama širom sveta. Od Olimpijskog sela u Pekingu, preko Nacionalnog muzeja i Muzeja moderne umetnosti na Tajvanu do Francuske, Italije, Japana, SAD-a. Tokom ove godine poznati umetnik ostaviće svoj stvaralački potpis i u Šapcu. Goran je izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, u Srbiji i svetu. Ovog maja prvi put se predstavio šabačkoj umetničkoj sceni, ali to je samo početak saradnje sa gradskim ustanovama kulture.

Foto: "Glas Podrinja"


Naime, jedna od skulptura biće u Šapcu na otvorenom, u gradskom prostoru, a rad će nastati u okviru rezidencijalnog programa Kulturnog centra.

–Već nekoliko godina imamo praksu da umetnik koji je odabran da bude gost rezidencijalnog programa za vizuelne umetnike Kulturnog centra ima i samostalnu izložbu u našoj Galeriji. Namera nam je se on predstavi lokalnoj publici, a u okviru rezidencijalnog programa i kao finalni deo grad dobija jedno reprezentativno umetničko delo. Drago nam je što će to biti izuzetan Goran– istakao je istoričar umetnosti Filip Kovačević.

Goran Čpajak je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu gde svoje umeće i znanje deli sa studentima.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa