Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Горан Чпајaк гост Резиденцијалног програма Културног центра

Скулптуре говоре универзалним језиком

Горан Чпајaк недавно се по први пут се представио шабачкој уметничкој сцени, али то је само почетак сарадње са градским установама културе. У плану је да буде гост Резиденцијалног програма Културног центра и граду остави скулптуру
за јавни простор
Скуплтор Горан Чпајак представио је своје радове у Галерији Културног центра у Шапцу у оквиру „Ноћи културе“. Како је истакао рад у камену одабрао је због лепоте материјала, али могућности да своје емоције преточи у уметничко дело. Истиче да његове скулптуре носе униврерзалне мотиве, са примесом традиције. Верује да је због тога његова уметничка поетика препозната на свим континентима планете.

-Камен је више од материјала. Он није само средство за репродукцију него и симбол архетипског човека. Однос ствараоца који ствара у камену мора да буде у складу са његовим карактером, али је потребно и прилагодити се материјалу као што је камен. Уметничко дело уз форму мора носити емоцију, а она зависи од оног ко ствара и његове вештине да је утка у скулптуру – рекао Чпaјак.

Скулптуре Чпајака могу се видети у приватним и музејским колекцијама широм света. Од Олимпијског села у Пекингу, преко Националног музеја и Музеја модерне уметности на Тајвану до Француске, Италије, Јапана, САД-а. Током ове године познати уметник оставиће свој стваралачки потпис и у Шапцу. Горан је излагао на бројним самосталним и колективним изложбама, у Србији и свету. Овог маја први пут се представио шабачкој уметничкој сцени, али то је само почетак сарадње са градским установама културе.

Фото: "Глас Подриња"


Наиме, једна од скулптура биће у Шапцу на отвореном, у градском простору, а рад ће настати у оквиру резиденцијалног програма Културног центра.

–Већ неколико година имамо праксу да уметник који је одабран да буде гост резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра има и самосталну изложбу у нашој Галерији. Намера нам је се он представи локалној публици, а у оквиру резиденцијалног програма и као финални део град добија једно репрезентативно уметничко дело. Драго нам је што ће то бити изузетан Горан– истакао је историчар уметности Филип Ковачевић.

Горан Чпајак је редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду где своје умеће и знање дели са студентима.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa