8. jun 2023.8. jun 2023.
Ne ćute verne gusle i Pevač još ne ćuti
Sećanje na Krstivoja Ilića

Ne ćute verne gusle i Pevač još ne ćuti

„Veliki, Naš, Srpski, Svevremeni pesnik Krstivoje Ilić napustio nas je krajem avgusta prošle godine za trajno zaduživši sve nas, ustanove kulture, grad, ceo ovaj kraj, pesničku Srbiju. Trajne su njegove posvete Mišaru, i obećanje članova Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak” bilo je da će trajno biti i sećanje. Jer, za pesnika sve je Mišar, kao početni ključ, kao blistavost istorije, sa Srbijom izvan sebe i oko sebe“
Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ Mišar organizovalo je prodajnu izložbu slika članova šabačkog Udruženja likovnih stvaralaca „Krug 10“ za podizanje spomenika pesniku Krstivoju Iliću. Ovu odluku doneli su u znak trajnog sećanja na rafiniranog liričara.

-Veliki, Naš, Srpski, Svevremeni pesnik Krstivoje Ilić napustio nas je krajem avgusta prošle godine za trajno zaduživši sve nas, ustanove kulture, grad, ceo ovaj kraj, pesničku Srbiju. Trajne su njegove posvete Mišaru, i obećanje članova Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak” bilo je da će trajno biti i sećanje. Jer, za pesnika sve je Mišar, kao početni ključ, kao blistavost istorije, sa Srbijom izvan sebe i oko sebe. Ne ćute verne gusle i Pevač još ne ćuti! – istakla je novinarka Svetlana Ljubić tokom svog obraćanja u Kulturnom centru.

Dobrilo Aranitović, profesor filozofije, bibliotekar, cenjeni bibliograf srpskog jezika, poštovalac Mišara i prijatelj Krstivoja Ilića kroz priču i stihove sećao se pesnika.

-Za Krstivoja Ilića čuo sam sedamdesetih godina, pedeset godina on je bio na sceni, na pozornici srpske poezije. Ne mogu da se setim nijedne nagrade koju u međuvremenu nije dobio, a daleko bi nas odvelo kad bismo nabrajali sve zbirke koje je objavio. Kada se 1994. godine vratio u zavičaj to je bio pesnički praznik. Vratio se u zavičaj i obnovio patriotsku poeziju, počev od Mišara. Nekako smo bili zaboravili i Mišar, i Cer, i mnoge bitke, i mnoge junake. Krstivoje Ilić, koji slovi kao najpoznatiji elegični pesnik savremene srpske poezije, obnovio je patriotsku poeziju ovog kraja. Opevao je Karađorđa na Mišaru, Luku Lazarevića, Stojana Čupića, Miloša Pocerca, Vićentija, Ciganina (Roma, kako se danas govori) iz Draginja koji je poginuo na Mišaru … U svojoj knjizi Sabor besmrtnika opevao je i Jovana Cvijića, i Vuka Karadžića, i Stojana Novakovića, i Janka Veselinovića… Biti tako sjajan pesnik, kao što je bio Krstivoje, i elegičar, može biti samo čovek velike samilosti, velike osećajnosti… Svi ti likovi, i ti događaji preselili su se u zbirke, preselili su se u večnost poezije…Nakon njegovog odlaska mogu samo da kažem, da se Krstivoje, skriven u stihove, preselio “ko bujna reka u korito novo – istakao je Aranitović i naglasio da je neophodno pokrenuti inicijativu za priređivanje Krstivojevih sabranih dela.

Članovi zadužbinskod društva „Prvi srpski ustanaka“ doneli su odluku prikupe neophodna sredstva za podizanja spomenika pesniku Krstivoju Iliću do 30. juna tekuće godine. ULS „Krug 10“ darovalo je 16 slika za aukciju, a početna cena bila je simboličnih 30 evra. Na kraju večeri 10 slika je kupljeno, a preostalih šest zainteresovani mogu sugrađani mogu kupiti u Zadužbinskom društvu. U akciji prikupljeno je 780 evra i 31.950 dinara.

Trag o zahvalnosti svima koji su se uključili u akciju ostaće zapisan u novom izdanju časopisa Čitanka Mišarskog boja. Planirana je i izrada pesnikove skulpture u drvetu koja će krasiti izložbeni prostor Društva u Mišaru.

Prodajnoj aukciji za prikupljanje sredstava za podizanje spomenika prisustvovala je načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ana Marinković i saopštila da će Grad Šabac finansirati troškove podizanje spomenika.

-Dragi prijatelji, poštovaoci dela Krstivoja Ilića. Meni je zadovoljstvo što sam među vama, među onima koji čuvaju uspomenu na njega i na sve ono što je radio. Želja je da njegova poezija traje, da je što bolje upoznaju mlade generacije i one će je najbolje čuvati. Krstivoje Ilić bio je naš veliki pesnik, te će grad Šabac će finansirati izradu i postavljanje spomenika. Sva sredstva koja Zadužbinsko društvo sakupi, želja nam je da se usmere na štampanje Mišarskih elegija i izradu skulpture pesnika. Želimo da Mišarske elegije budu u svim školskim bibliotekama, da deca čitaju i govore poeziju Krstivoja Ilića, da čuvaju i poštuju delo našeg velikog pesnika- rekla je načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ana Marinković.
M. Ž.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa