8. jun 2023.8. jun 2023.
Odluka može biti dobra, ali...
Roditelji o ranijem završetku školske godine

Odluka može biti dobra, ali...

Raspust i za osnovce i za srednjoškolce u Srbiji počeo 6. juna. tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Stavovi roditelja o odluci Vlade nisu jedinstveni, ali ono što im je zajedničko je briga za bezbednost dece
Raspust i za osnovce i za srednjoškolce u Srbiji počeo je 6. juna, ali je Vlada Republike Srbije odlučila da vrata škola budu otvorena do 20. juna za sve one učenike koji bi da poprave ocene, kao i za one na dopunskoj nastavi, slobodnim aktivnostima i produženoom boravku.

Razlog ranijeg završetka školske godine je tragedija koja se dogodila početkom maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ali i drugim pojedinačnim incindentima u obrazovnim ustanovama.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, „naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince“.

„U ovom trenutku, važnije je nego ikada pre, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”, istaknuto je u saopštenju.
Stavovi roditelja o odluci Vlade nisu jedinstveni, ali ono što im je zajedničko je briga za bezbednost dece. Smatraju da ovakva odluka može da bude delotovrna ukoliko bi vreme raspusta bilo iskorišćeno za rešavanje određenih problema. Pojedini roditelji brinu i o ocenama, ali i o tome ko će brinuti o deci dok su na poslu, jer zbog obaveza ne mogu da budu konstantno sa njima. Ipak, najviše straha postoji kod onih čija deca pohađaju osnovne škole.

-Školska godina je prekinuta ranije i smatram da je to i trebalo uraditi, jer smo nažalost, tek posle ove tragedije shvatili da je potrebno mnogo toga da se menja. Korona je negativno uticala na način realizacije nastavnog plana i programa, online putem. I sve što se dešava je na štetu deci, ali se nadamo da će biti donete odluke koje će promeniti nešto u budućnosti. Potrebno je da se vrati poštovanje učenika prema nastavniku, a nastavniku vratiti autoritet. Verujem da će tada nasilje biti smanjeno, kako u školama, tako i izvan njih – kaže Mirjana Jekić majka dva osnovca i dodaje da su deca i te kako svesna celokupne situacije i da obrazovni sistem, roditelji, učenici treba da deluju zajedno kako bi se ublažile posledice, ali i da je neophodno da se radi na prevenciji.

-Imam utisak da su deca svesna svega što se dešava stanja i kako živimo. Posebno što mnogi od njih deca nemaju osnovne uslove za život. Svesni tragedije koja se dogodila i ostavila trag i na njima. Deca uče od roditelja, te mislim da kod kuće treba da razgovaramo sa decom, učimo ih poštovanju prema starijima i da moraju da znaju za autoritet, jer sve generacije pre nas su tako vaspitavane.

Mislim da treba da postoji pojačana kontrola u školama, zabrana upotrebe mobilnih telfona. To su prvi koraci koje su neke škole već preduzele. Sigurna sam da će to dati rezltate. Potrebno je da više komuniciramo jedni sa drugima. Više komuniciraju jedni sa drugima. Imamo jedan primer o nedostatku komunikacije. Na sportskom kampu trener je oduzeo mobilne telefone uz obrazloženje da pojedina deca nisu znala sa kim dele sobu koliko su bili zaokupljeni mobilnim telefonom. Mislim da svi treba da budemo deo rešavanja situacije – dodaje Mirjana.

Većina roditelja ne dovodi u pitanje odluku o ranijem završetku školske godine, ali kao što je pomenuto žele konkretne akcije i rezultate.

-Smatram da je ovakva odluka ispravna, jer je sve što se događalo ostavilo trag na školarce u celoj Srbiji. Tragedija kakva se dogodila je događaj koji menja sve i implikacije se ne mogu brzo i lako sagledati. Kada je takva situacija potpuni restart deluje kao najbolje rešenje. Naravno, odluka o ranijem završetku školske godine neće mnogo značiti ukoliko ne bude konkretnih odluka tokom predstojeća tri meseca. Duža pauza će imati smisla ukoliko oni koji donose odluke budu aktivni tokom leta i osmisle konkretne i efikasne mere. Protok vremena neće sam ništa promeniti. Do septembra će biti jasno da li je imalo efekta skraćivati godinu ili ne – pojašnjava Ivan Savić, otac.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa