15. jun 2023.15. jun 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Letnji mesec i priroda

Doba alergija

Leto uz sve lepote i radosti za ljubitelje toplog vremena mnogima donosi i duge sedmice borbe organizma sa brojnim alergenima i sve propratne pojave poput povećanog lučenja sekreta, kašlja, kijavice, dok kod težih slučajeva nisu isključene ni ozbiljne zdravstvene komplikacije posebno ukoliko se ne koristi adekvatna terapija.

Tokom juna najveća mogućnost alergijskih reakcije usled velike koncentracije polena prisutna je kod osoba alergičnih na trave, bokvicu i koprivu. Prvi deo meseca bi trebalo da bude teži, ali su rekacije moguće i u završnim danima juna. Koncentracija polena koprive je velika i tokom jula.

Foto: Pixabay


Jul je mesec u kome bi porobleme mogli imati i osobe alergične na pelin, posebno u drugoj polovini jula, a avgust je dobro poznato po lošem svima kojima poteškoće stvara korov ambrozija, najzastupljeniji vid alergije kod nas. Tokom avgusta i prvog dela septembra je sveprisutan.

U prvim mesecima jeseni koncnetracija alergena slabi dok su novembar i decembar jedini meseci bez izraženih izazivača alergije. Svi pomenuti izazivači (trava, bokvica, kiselica, kopriva, štir, pelin, ambrozija) prisutnio su tokom poznog proleća i letnjih meseci, no koncentracija je u određenim periodima manja, te je i mogućnost reakcija manja.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa