15. jun 2023.15. jun 2023.
Interaktivna maketa škole „Vukovih“ đaka
Kreativni eksperimenti

Interaktivna maketa škole „Vukovih“ đaka

Program je otvoren autorskom pesmom „Koristi solarnu energiju za planetu čistiju“ koju je izveo hor učenika Izdvojenog odeljenja Mačvanski Pričinović, predstavili su i interaktivnu maketu škole, mikrobit pesmu i strujno kolo
Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“, zajedno sa nastavnicom fizike Aleksandrom Komanović Stevanović i nastavnicom muzičke kulture Snežanom Šalai Tibor, imali su zapaženo predstavljanje na Festivalu nauke u Centru za stručno usavršavanje Šabac (CSU).

Karakteristični zvukovi okoline
Osim što je program otvoren autorskom pesmom „Koristi solarnu energiju za planetu čistiju“ koju je izveo hor učenika Izdvojenog odeljenja Mačvanski Pričinović, oni su predstavili i interaktivnu maketu škole, mikrobit pesmu i strujno kolo. Tekst za pesmu nagrađenu na konkursu CSU Šabac i Centra za promociju nauke pisali su učenici odeljenja 8/5, dok je muziku i aranžman radila nastavnica Šalai Tibor.

-Đaci iz odeljenja 8/4 uradili su za Noć istraživača interaktivnu mapu i zvukove, pa smo iskoristili priliku da to i ovde pokažemo. Obeležili smo put, školu, crkvu, nešto tipično za svako selo. Crtali smo tako da smo napravili pravu maketu, a onda smo snimali zvukove iz okoline. Spajani su karakteristični zvukovi iz školskog dvorišta, zvona, neke lopte sa fizičkog, crkveno zvono, prolazak automobila, kao i traktora, što je karakteristično za selo, tako da smo uspeli da pokažemo koliko se može samo pomoću zvuka orijentisati, gde smo i da možemo prepoznati neko seosko i neko gradsko naselje- objasnila je Nađa Simeunović iz Izdvojenog odeljenja Mačvanski Pričinović.

Kako voće prkosi zakonima fizike
Dodala je da im je u pravljenju makete pomogla razredna Snežana Šalai Tibor i nastavnica likovne kulture, mentor Vesna Stanić.

-Postavili smo kod mape i kod zvuka. Ko god ima aplikaciju, može da uzme i skenira prvu mapu da vidi gde se nalazi, a zatim i zvuk, i da posluša neke zvuke koje smo mi spojili- rekla je ona.

Njeni drugari, osmaci Teodora Radić i David Marković, predstavili su strujno kolo i mikrobit koji su radili sa nastavnikom tehnike i tehnologije Aleksandrom Mićićem.

Nastavnik matematike Aćim Katić bio im je mentor za strujno kolo.

Učenici odeljenja 7/1 i nastavnica fizike Aleksandra Komanović Stevanović kroz zanimljive eksperimente pokazali su kako mandarine, jaja i suvo grožđe mogu prkositi zakonima fizike, Kahoot kviz, kao i interaktivni poster o Teslinom životu i radu.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa