22. jun 2023.22. jun 2023.
Titula pod otvorenim nebom za VK Šabac (2009)

Titula pod otvorenim nebom za VK Šabac (2009)

VATERPOLO: PRVENSTVO SRBIJE DO 13 GODINA

Tripleta generacije 2009

Generacija VK Šabac 2009. godište i mlađi objedinila titule nacionalnog, regionalnog prvaka i titulu TOMO kupa, nezvanične Lige šampiona. Jedinstveni ambijent otvorenog bazena i zvezdanog neba u spektakularnom finalu
Prvi put su u Šapcu igrane zvanične vaterpolo utakmice na otvorenom plivalištu, pet mečeva je odigrano pod vedrim nedeljnim nebom, a onda veliko finale u jedinstvenom ambijentu bazena pod reflektorima, zvezdanog neba, prijatnog vremena i bodrenja obe ekipe sa trbina. U finalu su za šampiona Srbije uzrasta 2009. godište i mlađi igrali velikani Šabac i Partizan, duel koji je već postao jedna od srpskih vaterpolo klasika, idealan za pomenute okolnosti.

Nadigrani velikani
Na putu do osvajanja tri pehara generacija 2009. je samo tokom proleća i leta tekuće godine savladala, između ostalih, velikane ovog sporta: Jadran (H. Novi), Budvu, Salerno (Italija), Barselonetu (Španija), Medveščak (Zagreb), Partizan... u četiri takmičenja i 25 utakmica poraženi su samo dva puta, u finalu Kupa i na polufinalnom turniru Prvenstva Srbije.


Finale sjajno, neizvesno, oba tima su imali svoje momentume, periode uspona, pada, vođstva, zaostatke. Po jedan gol su postigle obe ekipe u poslednjim trenucima četvrtina, sa velike udaljenosti. Ništa nije nedostajalo spektaklu, a odluka na peterce ne mora biti najpravednija, no u nedelju je bila, jer su nijanse razdvajale rivale. U regularnom toku 7:7, petercima 4:3 Šabac je osvojio zlato. Paležević je zaustavio dva udarca i doneo titulu.

Tri šampionska pehara generacije (foto: N. M.)


Na finalnom turniru i Šabac i Partizan su ostvarili do finala tri pobede. Šapčani su pobedili: Novobeogradske vukove 14:6, Bečej 14:7 i Valis 14:8. Bronza je pripala Bečeju, dok je Vojvodina zauzela četvrto mesto.

Ispit za 2011.
Generacija 2011. će predstojećeg vikenda u bazen na polufinalnim turnirima Prvnestva Srbije. Branioci titule šampiona Prvenstva i Kupa Srbije i vicešampioni Regiona nastupaju kao Šabac 1 u Nišu, gde će igrati još: Nais, Valis i Partizan 2, dok će Šabac 2 igrati u Beogradu protiv: Partizana, Novog Beograda i Tenta. Po dve najbolje ekipe iz četiri grupe će se splasirati na završni turnir.


Generacija 2009. je tako objedinila titule šampiona Srbije, Regiona (bivša Jugoslavija) i Tomo kupa (međunarodnog turnir koji je i nezvanična Liga šampiona za ovaj uzrast). Ostvarili su tripletu u 2023. godini ustoličivši se na pijedestal jedne od najuspešnijih u klupskoj istoriji. Uz pomenute uspehe, oni su i vicešampioni Kupa Srbije. Ekipu su vodili Miroslav Petrović i Dušan Mihailović, a nastupili su: Paležević, Lazić, Vasić, Pavlović, Došenović, Topuzović, Bursać, Kućanski, Vuletić, Pavlović, Cerović, Savatić, Maletić, Jakovljević, Gajić.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa