29. jun 2023.29. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MINISTAR MARTINOVIĆ U POSETI KOCELjEVI

Štete ogromne, pomoć svakom čoveku

Prošle nedelje je opštinu Koceljeva posetio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović koji je zajedno sa predsednikom Dušanom Ilinčićem obišao poplavama zahvaćena područja i razgovarao sa vlasnicima kuća u čije stambene objekte je prodrla voda.

On je ocenio da je Srbiju zadesila jedna elementarna nepogoda biblijskih razmera, te da je naneta ogromna šteta i na objektima koji su u javnoj svojini i na kućama u kojima žive ljudi, ali i na poljoprivrednom zemljištu, putnoj infrastrukturi, pojavila su se klizišta...

-Zaista ima mnogo problema. Vlada Republike Srbije proglasila je stanje elementarne nepogode u 56 opština i gradova. Formirana je radna grupa na čijem je čelu predsednica Vlade Ana Brnabić i ta radna grupa će svakoga dana da održava sastanke, tako da će na dnevnom nivou biti urađen presek stanja u svakoj od jedinica lokalne samouprave i otvorena je jedna posebna mejl adresa gde će se slivati informacije iz svih jedinica lokalne samouprave o tome gde je šteta pričinjena, na kojim objektima i otprilike kolika je i ono što je možda i najvažnije da se naglasi u ovom trenutku to je da će Vlada Srbije pomoći svakoj lokalnoj samoupravi i pomoćićemo svakom čoveku koji je pretrpeo štetu, tako da niko neće biti prepušten sam sebi i gledaćemo da štetu nadoknadimo u najkraćem mogućem roku- poručio je ministar Martinović.

Šteta izazvana poplavama tokom maja i juna meseca na području opštine Koceljeva trenutno se procenjuje na oko 500 miliona dinara. Predsednik opštine je istakao da su poplave ovaj kraj prvi put pogodile polovinom prošlog meseca u popodnevnim satima, te da su se od tada ponavljale u nekoliko navrata.

-17.maja ,kada su nas poplave prvi put pogodile, imali smo padavine od 60-75 litara po metru kvadratnom za nekih dvadesetak minuta. Gotovo svi su se u pojedinim delovima Koceljeve našli pod vodom istog trenutka. Mi kontinuirano radimo na pritokama, manjim vodotocima od 2014. godine. Ali, voda nam je stigla iz nebranjenog dela, sa okolnih brda i napravila ozbiljne probleme. U ovom trenutku nam je ostalo da sagledamo sve parametre koje imamo i da vidimo zajedno sa stručnim licima imamo li što je moguće bolje rešenje kako bi ovi ljudi u narednim godinama bili zaštićeniji što se tiče velikih padavina koje nas sve češće pogađaju- zaključio je Dušan Ilinčić.

-Ono što je prioritet, prema njegovim rečima, jeste sanacija šteta na objektima, na putnoj infrastrukturi koja vodi do kuća, stambenih objekata. Ilinčić je pozvao oštećene da budu strpljivi a da će se lokalno rukovodstvo truditi da svakom građaninu izađe u susret i pruži adekvatnu pomoć.

Ministar Martinović je, nakon razgovora sa lokalnim rukovodstvom i meštanima, obišao i gradilište zelene pijace zajedno sa narodnim poslanikom Veroljubom Matićem.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa