6. jul 2023.6. jul 2023.
Foto: spc.rs

Foto: spc.rs

Episkop šabački g. Jerotej sa vernim narodom Eparhije šabačke na molitvenom spomenu postradalim Srbima Srednjeg Podrinja i Birča

Eparhija šabačka, u saradnji sa gradskim i opštinskim uprava Šapca, Loznice, Ljubovije, Bogatića, Vladimiraca i Koceljeve, organizovala je 1. jula 2023. pokloničko putovanje u Bratunac povodom 31. godišnjice od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču. Sećajući se mučenika nevino postradalih na pragovima svojih kuća, mnogobrojni blagočestivi narod sabran na tradicionalnom crkveno - narodnom saboru pod nazivom Da se ne zaboravi, ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice dočekao je Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija i visokopreosvećenu i preosvećenu gospodu arhijereje: dabrobosanskog Hrizostoma, zvorničko-tuzlanskog Fotija, austrijsko-švajcarskog Andreja, budimljansko-nikšićkog Metodija, valjevskog Isihija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i šabačkog Jeroteja.

U porti Bogorodičinog hrama, pred nekoliko hiljada vernih, među kojima su bili najviši predstavnici Republike Srpske koje je predvodio predsednik g. Milorad Dodik, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je načalstvovao svetom arhijerejskom Liturgijom uz sasluženje otačastvenih arhijereja i mnogobrojnog sveštenstva i monaštva iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve. Nakon svete Liturgije usledila je litija do gradskog i vojničkog groblja u Bratuncu, gde je Svetejši Patrijarh g. Porfirije služio parastos svim postradalim Srbima Srednjeg Podrinja i Birča.

„Područje Srednjeg Podrinja i Birča ravno je najvećim stratištima srpskog naroda, koji je ovde ponovio zavet Svetog kneza Lazara da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“. – reči su Patrijarha Porfirija koje najbolje opisuju podvig i stradanje bratunačkih Srba.
Informativna služba Eparhije šabačka

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa