27. jul 2023.27. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

DVA DANA ŠABAČKIH KONjIČKIH SVEČANOSTI

Dani najboljeg galopa u Srbiji

Uncs sa Aleksom Šašić osvojio je prvo mesto u Memorijalu kralja Aleksandra, drugi je bio Silvestris sa džokejom Đorđem Perovićem, a treći Near Poet kog je jahao Milan Konkolj. Četvrto mesto zauzeo je Berrygar porodice Juković, kog je jahao Goran Mešetović, a trenirao Duško Pajić. Šabačke konjičke svečanosti počele su u subotu. Najvažniju trku tog dana, Šabački derbi, osvojila je Quick Angel, sa džokejom Milanom Konkoljem
Apsolutni trijumf vlasnika Almina Alića iz Sjenice i trenera Šendekovića na Memorijalu kralja Aleksandra na Šabačkom hipodromu obeležili su Šabačke konjičke svečanosti. Uncs sa Aleksom Šašić osvojio je prvo mesto, drugi je bio Silvestris sa džokejom Đorđem Perovićem, a treći Near Poet kog je jahao Milan Konkolj. Četvrto mesto zauzeo je Berrygar porodice Juković, kog je jahao Goran Mešetović, a trenirao Duško Pajić.

-Sve trke su mi značajne, a ova posebna. Bio mi je cilj prva tri mesta, ali ništa nije izvesno. Ove trke su takve da uvek možeš da pobediš, kao što uvek možeš i da izgubiš i nema sigurnosti. Sva grla su bila dobra. Bilo je stresno, ali sada je to pozitivan stres, rekao je Almin Alić nakon trke.

Foto: "Glas Podrinja"


Aleksa Šašić više i ne broji titule koje je osvojio na Memorijalu Kralja Aleksandra. Sa Uncsom je pobedio i pre 20 dana u 100. Galopskom derbiju na Beogradskom hipodromu.

-Poznajem ovog konja samo kroz trke, ali mislim da kada je u formi na distanci od 2.400 metara nema konkurenta koji može da ga ugrozi. Imali smo taktiku da Near Poet ide napred i da će neko biti “zec” koji će ga juriti. Međutim, to se nije dogodilo. Ja sam sa druge pozicije čakao svoju šansu i u poslednjih 600 metara krenuo. Bilo je nadmoćno. Kiša je malo pokvarila ove Šabačke konjičke svečanosti, ali opet je staza bila dobra. Sve čestitke i organizatorima i svim učesnicima, rekao je Aleksa Šašić.

Šendekovići nastavljaju da nižu uspehe. Pored ove, konji koje treniraju osvojili su još dve trke, od ukupno pet drugog dana Šabačkih konjičkih svečanosti.

-Mislim da je prvi put jedan vlasnik osvojio prva tri mesta na Memorijalu. Veliki uspeh i velika sreća, a samim tim isplatio se i sav trud koji smo uložili u sva tri grla, rekao je Bojan Šendeković.
Nagradni fond Memorijala iznosio je 1.200.000 dinara. Novac od nagrade Alići će uplatili deci bez roditelja u Novom Pazaru.

Foto: "Glas Podrinja"


Još četiri zanimljive trke
Prva trka šestog trkačkog dana bila je Limbo, za tri godine i starija grla iz domaćeg odgoja. Osvojio ju je Ikar Pik, štale “Kleri”, sa džokejom Darkom Ljubomirovićem, a u treningu kod Živanovića.
Dvogodački kup, u prilično izjednačenoj trci, osvojila je Villa Meyer vlasnika Konjičkog kluba “RS”. Nju je jahao Đorđe Perović, a trenirala Tamara Šendeković.

Oba Hara štale Arushore osvojila je trku Super Sprint. Džokej i trener Aleksa Šašić do ciljne ravnine bio je na začelju, da bi onda krenuo i prvi prošao kroz cilj.

Šabačku milju - Agrar Petrović osvojio je Disco Beats, koji je takođe u vlasništvu Almina Alića i u treningu kod Šendekovića. Jahao ga je Željko Ilić.

Ovaj dan obeležio je i defile najšarmantnijih dama sa šeširima u okviru Ladys Daya. Žiri u sastavu: Zoran Živković, Aleksandar Jovanović i Igor Ivanišević za najšarmantniju najmlađu damu proglasio je Saru Pantić, u kategoriji mladih dama prvo mesto za najšarmantniju damu odnela je Marina Panić, drugo mesto Bojana Madžarević, a treće mesto Milica Golubović. Specijalna nagrada otišla je u ruke Jasmine Živković.

Foto: "Glas Podrinja"


Spas u zadnji čas
Šešire damama za Ladys day trebala je da obezbedi jedna beogradska modna kuća, međutim, otkazali su u poslednjem trenutku, kasno uveče u subotu. Organizatori su u pomoć pozvali Ivanku Grozdić iz Platičeva, koja se odazvala pozivu i donela šešire i fascinatore koje pravi iz hobija.
-Počela sam tokom korone, kao antidepresiv. Ne radim komercijalno i koristim materijale koje imam, ništa profesionalno. Kako mi dođe inspiracija tako i pravim. Više poklanjam, nego što prodajem. Preporučujem svima da se bave nekim sličnim hobijem, jer je savršena psiho terapija, kaže Ivanka, koja je inače penzionerka.


-Šabačke konjičke svečanosti najznačajniji su dan za galopski sport u Srbiji. Za dva dana smo imali deset galopskih trka. Dobar je bio odziv. Trudićemo se u narednim godinama da imamo što bolji odziv u grup I trkama, a što nam za sada manjka. Imamo u Šapcu u treningu više od 150 galopera i ovo je najveći trening centar u ovom delu Evrope, rekao je direktor Šabačkog hipodroma dr Aleksandar Peranović.

Foto: "Glas Podrinja"


Prvi dan
Šabačke konjičke svečanosti počele su u subotu. Trku dana, Šabački derbi, osvojila je Quick Angel, sa džokejom Milanom Konkoljem. Trenira je Tamara Šendeković, a vlasnici, Novosađani porodica Rakić, ne kriju da su očekivali pobedu.

-Iskreno, očekivali smo pobedu. Prezadovoljni smo njenim uspesima i verujemo da će da nastavi da pobeđuje. Ona je naš džoker, kažu supružnici Rakić.

Drugo mesto u ovoj trci zauzeo je Caravaggio sa Đorđem Perovićem u sedlu. Grlo takođe trenira Tamara Šendeković, a vlasništvo je Šendekovića i Nedića. Treća je kroz cilj prošla Antalya, vlasništvo Etemovića, koju je jahao Atanasov, a trenirao Ćirović. Četvrto mesto zauzela je Platea Sur Aškovića, koju je i trenirao i jahao Tika Vujković.

Petog trkačkog dana na Šabačkom hipodromu trčane su još četiri trke. Prva je na programu bila Colne star, za sva grla od dve godine bez pobede i plasmana. Osvojila ju je Pelouse De Reuilly Duška Đurasovića, koju je do prve pobede vodio Đorđe Perović, a trener je Tamara Šendeković.

Foto: "Glas Podrinja"


Pobednik druge trke, Memorijala Rada Mijailovića Leptira bio je Killer Of Speed, Koprića. Jahao ga je Darko Ljubomirović, a trenirao Duško Pajić.

Iznenađenje dana bio je Maximus Pardus, ove godine bez plasmana, a danas pobednik trke Savacium, za tri godine i starija grla. Konkurencija mu je bilo još 13 galopera. Porodica Obrenčević kupila ga je pre samo osam dana. Jahao ga je Aleksa Šašić, a trenirao Duško Pajić.

Žensku milju osvojila je Huntress, Ergele Zobnatica, pobednica Šabačkih omica prethodnog trkačkog dana. Tim za pobede se ne menja, tako da su i ovog puta dobitna kombinacija bili džokej Đorđe Perović i trener Tanasković.

Šabačke konjičke svečanosti upotpunio je bogat kulturno-umetnički program. Nastupile su Šabačke mažoretkinje, KUD Abrašević, a posetioci su mogli i da kupe nešto na Bazaru starih i umetničkih zanata.

Pehare pobednicima najvažnijih trka oba dana predao je predsednik Gradske uprave Grada Šapca Aleksandar Jovanović.

-Šabac u konjičkom sportu ima tradiciju dužu od dva veka. Zbog toga nije ni čudo što je baš na Šabačkom hipodromu najvažniji događaj u oblasti konjičkog sporta u Srbiji. Izuzetna mi je čast da pozdravim sve učesnike i pobednike ovih Konjičkih svečanosti. Najbolji galoperi koje Srbija ima trčali su za prestiž i u slavu kralja Aleksandra, rekao je Aleksandar Jovanović.

Turistički značaj
Šabačke konjičke svečanosti imaju i turistički značaj za Šabac. Uvek u grad dovedu veliki broj ljubitelja konjičkog sporta, ali i onih koji žele da budu viđeni i pohvale se da su prisustvovali jednom ovakvom događaju.
-Konjičke svečanosti uvek u naš grad privuku veliki broj gostiju sa strane. One su, pre svega, praznik sporta, ali i praznik lepote. Pored dve glavne trke koje su bile u ova dva dana, Šabačkog derbija i Memorijala kralja Aleksandra, najveću pažnju publike privlači gde se naše mlade dame nadmeću za najšarmantniju damu sa šeširom. To je na jedan način poštovanje, jer su u neka ranija vremena, dame sa svojim šeširima, otmeno i gospodski, dolazile na sastajališta gde su se održavala takmičenja konjičkog sporta, rekao je Dušan Simić, direktor Turističke organizacije grada Šapca.


Reč posetilaca
Mihailo Gligorić iz Gornje Vranjske nedavno je napunio 18 godina, a na Šabačkom hipodromu je gotovo ceo život. Ljubav prema konjima i konjičkom sportu prenosi se u porodici kroz generacije.

-Prvi put su me na trke doveli kada sam imamo dve godine. Porodično gajimo ljubav prema konjima. Otac, deda, pradeda, svi su imali konje, a ljubav prema ovim plemenitim životinjama preneli su i na mene. Trenutno imamo kobilu koja je ždrebna i nadamo se da će za dve do tri godine taj konj potrčati ovom stazom. Trudim se da idem na trke na svim hipodromima po Srbiji. Pre tri nedelje sam gledao Galopski derbi u Beogradu. Posećujem Bogatić, Sremsku Mitrovicu, Ub, ponekad i Požarevac. Šabački hipodrom je po mom mišljenju možda i najbolji u Srbiji, ali sigurno rame uz rame sa Beogradom. Šabačke konjičke svečanosti su manifestacija od velikog značaja za Šabac i ova dva dana se čekaju cele godine, kaže Mihailo.

Foto: "Glas Podrinja"


Aleksandra Renovčević oduvek je volela konje, ali uz decu ta ljubav je dobila novu dimenziju. Sada i kod kuće ima kobilu, koja je ljubimac i koju deca jašu.

-Idem svuda po Srbiji na trke: Bogatić, Beograd, Požarevac, naravno Šabac. Ljubav postoji još od detinjstva, ali intenzivno pratim konjički sport punih 13 godina. Deca su zavolela konje i upisali smo ih u školu jahanja u Srednju poljoprivrednu školu i kako nam je bilo naporno da ih stalno vodimo kupili smo kobilu iz Ljubičeva. Trčala je ranije, a kod nas je sada samo ljubimac. Hipodrom u Šapcu je jedan od najsređenijih u Srbiji i prevazišao je Beograd. Staza se održava, štale su uvek sređene, kao i padoci. Fali nam samo restoran da imamo gde da popijemo kafu. Šabačke konjičke svečanosti su vrhunac svake sezone, ali pre je bilo više sadržaja i bilo bi lepo kada bi se nešto od toga vratilo, kao što je parada fijakera, kaže Aleksandra.

Miomir Novaković iz Tabanovića živi u Beogradu, ali se uvek vraća u Šabac i rodni Tabanović. Posete Šabačkom hipodru su neizostavni deo toga.

-Na trke dolazim kad god sam slobodan i kada sam u Šapcu. Volim taj sport. Konje su imali i moji deda i otac. Idem i na Beogradski hipodrom, ali više volim Šabac. Ovde poznajem više ljudi, a i Šabac ima primat u galopskom sportu, ističe Miomir.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa